Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Putin měl darovat Česku unikátní tisk ze 17. století. Experti jedinečnost zpochybňují

Autor: Jakub Kopřiva - 
22. listopadu 2017
12:40

Ruský prezident Vladimir Putin (65) podaroval českou hlavu státu Miloše Zemana (73) během jejich setkání v Soči unikátním darem. Má jít o vzácný tisk z roku 1627 – jediné kompletní Obnovené zřízení zemské. Druhý takový exemplář má být jen ve Strahovském klášteře, tomu ale prý část chybí, uvedl mluvčí Hradu Jiří Ovčáček. Jenže archiváři tvrdí, že exemplářů mají hned několik.

„Mimořádný dar České republice od prezidenta Ruské federace Vladimira Putina. Originál Obnoveného zřízení zemského z roku 1627. Jde o jediné kompletní Obnovené zřízení zemské z roku 1627. Ve Strahovském klášteře je druhý exemplář, tomu ale chybí šest stran,“ napsal na sociální sítě mluvčí prezidenta Jiří Ovčáček po setkání Zemana se svým ruským protějškem.

Jenže to nemusí být pravda. Ve Strahovském klášteře i Národním archivu je uloženo několik exemplářů tohoto dokumentu. Jedná se o přepisy nebo i dobové tisky. Jak řekla Blesku archivářka kláštera Hedvika Kuchařová, v roce 1627 dokument v kompletní podobě v češtině nevyšel: „Vytisknuto bylo pouze do strany 135, jednotliví majitelé si zbytek doplňovali rukopisně. Tištěné exempláře jsou často podepsané a potvrzené panovníkem a vysokými zemskými úředníky.“

V tomto případě se ale o tisk nejedná. „Dar pro prezidenta je ale rukopis, dle písma soudobý, tj. 1627 nebo nedlouho po tomto datu. Aby bylo možné se o rukopisu přesněji vyjádřit, museli bychom ho vidět celý – z fotografií nevyplývá, jestli má rukopis nějaká úřední potvrzení nebo je bez nich, jestli má nějaké provenienční poznámky apod. Takto by totiž mohl vypadat i běžný opis tisku z ruky písaře z nějakého úřadu nebo městské kanceláře,“ doplnila Kuchařová.

Podle ní má ruská strana o exemplářích uložených v klášterních archivech nepřesné informace. Pokud jde o vyjádření ruské strany ohledně našich exemplářů, patrně se jedná o nějakou záměnu. Máme více českých exemplářů tisku OZZ z roku 1627, standardní, tj. od strany 135 doplněné rukopisně. Kompletní rukopisné Obnovené zřízení zemské ze 17. století nemáme.“ Ovčáček ve vyjádření napsal, že dokument bude po převezení do Prahy zkoumat archivář.

Obnovené zřízení zemské je název pro zemské ústavy Čech a následně Moravy, vydané Habsburky v němčině po potlačení stavovského povstání a nastolující absolutismus na místo dřívějšího stavovského zřízení. 

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa