Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Ruská média tleskají, Zeman se dnes sejde s Putinem. Proberou sankce za Krym i byznys

Autor: vei/ČTK - 
21. listopadu 2017
08:40

Český prezident Miloš Zeman se v úterý v černomořském letovisku Soči setká s ruským protějškem Vladimirem Putinem. Jednání, které zahájí oficiální program pětidenní Zemanovy státní návštěvy v Rusku, se uskuteční v Putinově rezidenci Bočarov ručej, která je častým místem vrcholných jednání ruského vůdce.

S Putinem chce Zeman besedovat zejména o otázkách dvoustranných vztahů s důrazem na hospodářskou spolupráci. Diskuse se má týkat energetiky, dopravy nebo působení českých podniků na ruském trhu.

Problémy zahraniční politiky nemají být v jednání české delegace v Rusku prioritou, řekl prezident před cestou českým novinářům. Hovořit chce nicméně s Putinem o boji s mezinárodním terorismem, tématem bude zřejmě i spirála sankcí, která po ruské anexi ukrajinského Krymu zatěžuje hospodářské vztahy Ruska se zeměmi Evropské unie.

Návštěvu jihoruského letoviska ukončí krátká tisková konference obou hlav států. Odpoledne český prezidentský speciál zamíří do ruské metropole Moskvy, kde bude ve středu státní návštěva pokračovat.

Zemanovy cesty si všímají i ruská média

Ruská média připomínají vstřícný postoj Zemana k Rusku. Některé komentáře českého prezidenta označují za nejvíce proruského státníka v Evropě. Za jedno z ústředních témat prezidentovy cesty autoři komentářů shodně označují protiruské sankce vyhlášené po anexi Krymu, jichž je Zeman přesvědčeným odpůrcem.

Agentura RIA Novosti připomněla, že Zeman v minulosti nejednou vyzval ke zrušení protiruských sankcí Západu, které označuje za vzájemně nevýhodné. Dával najevo, že v této otázce počítá s aktivní pomocí Andreje Babiše, který se snaží sestavit novou vládu. Zeman před cestou oznámil, že s prezidentem Vladimirem Putinem bude diskutovat o nesmyslnosti sankcí, a to jak západních, tak i ruských, píše ruská agentura.

Ruské vysílání Rádia Svoboda citovalo slova politologa Ivana Preobraženského, že role Miloše Zemana v českém státním uspořádání je velmi omezená. „Zeman šíří myšlenky, o nichž se nezmiňuje žádný evropský politik. Snaží se nastolit takovou cestu řešení konfliktů kolem Krymu, která by byla Rusku výhodná. V Kremlu velmi dobře vědí, že český prezident doma nehraje významnou roli, protože Česko je parlamentní republika,“ uvádí politolog.

„Zeman nerozhoduje, nenese odpovědnost za svá prohlášení. Proto může říci prakticky cokoli, a v tomto ohledu je teď pro Kreml velmi výhodný,“ soudí Preobraženskij.

Televizní kanál ruských nacionalistů Cargrad v komentáři uvedl, že Zemanova cesta do Ruska je nepochybně součástí jeho kampaně k lednovým prezidentským volbám, v nichž kandiduje. Dnešní setkání s Putinem podle něj přinese Zemanovi v České republice politické body.

Server Gazeta napsal, že o reciproční návštěvě Putina v Praze se v současnosti nejedná, což ČTK potvrdili i členové Zemanova doprovodu. „Je ale jasné, že taková návštěva by se mohla uskutečnit až po březnu 2018, kdy se v Rusku uskuteční prezidentské volby,“ uvedla Gazeta.

Před Zemanem Asad

Nejen Miloš Zeman bude hostem Vladimira Putina v jeho sídle v Soči. Už v pondělí se ruská hlava státu sešla se syrským prezidentem Bašárem Asadem. Podle agentury TASS se oba prezidenti shodli, že se vojenská operace v Sýrii chýlí ke konci, a zdůraznili nutnost zahájení politických jednání o budoucnosti této blízkovýchodní země.

Putin poblahopřál Asadovi k úspěchům v boji proti terorismu. K jeho úplné porážce má podle něj Sýrie blízko. Po skončení bojů je však důležité zajistit mírové uspořádání země, řekl podle Kremlu ruský prezident Asadovi. Putin také vyzdvihl přínos jednání v kazašské Astaně, která podle něj „zahájila hluboký dialog se syrskou opozicí“.

Asad podle Kremlu Rusku poděkoval za vojenskou i politickou pomoc a požádal, aby Moskva Sýrii podpořila v úsilí zamezit cizím mocnostem v zasahování do vnitřních záležitostí jeho země. Damašek má podle syrského prezidenta „po porážce teroristů“ zájem na zahájení politického dialogu.

Putin plánuje o Sýrii hovořit mimo jiné s prezidenty Turecka, Íránu, USA a představiteli dalších regionálních mocností, uvedla Moskva v prohlášení. Zvláštní ruský vyslanec se údajně zúčastní i setkání syrské opozice ve středu a ve čtvrtek v Rijádu.

asijo ( 21. listopadu 2017 13:45 )

Jen pomatenci se věší,takže ty si na řadě.

santikxauz ( 21. listopadu 2017 11:20 )

Běž tam ty,aspoň si budeš zvykat na ruštinu.

borman ( 21. listopadu 2017 11:15 )

borman ( 21. listopadu 2017 11:12 )

Máte pravdu, a co je to za blba ten rego? jak to tady sleduju, tak je to místní Pepek vyskoč že?

gabreta ( 21. listopadu 2017 10:35 )

Je vidět, že Zeman bude dobrej příští prezident!! Rozvážnej a uvážlivej politik, kterej se nebojí říct svůj názor i když se to diktátorům nelíbí a ne válečnej štváč, jako ti druzí!!

Zobrazit celou diskusi