Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Konec diktátora? Mugabe odstoupí, výměnou chce imunitu pro sebe a svou manželku

Autor: ČTK - 
20. listopadu 2017
10:15

Zimbabwský prezident Robert Mugabe přistoupil při vyjednávání s armádou na to, že rezignuje, informovala v pondělí zpravodajská televize CNN. Odvolala se přitom na zdroje obeznámené s rozhovory mezi hlavou státu a generály. Výměnou prý 93letý prezident i jeho manželka Grace získají úplnou imunitu.

Návrh prezidentovy rezignace už je sepsán. O tom, že Mugabe s rezignací souhlasí, informovala v neděli večer s odkazem na dva vysoce postavené vládní zdroje také agentura Reuters.

Šéf vlivných válečných veteránů Chris Mutsvangwa v pondělí uvedl, že se obrátí na soud, aby postup armády proti prezidentovi legalizoval. Armáda převzala nenásilně moc minulý týden v noci na středu a Mugabeho drží od té doby v domácím vězení.

Prezident v nedělním televizním projevu k národu navzdory očekávání nerezignoval. Během projevu za ním seděl šéf ozbrojených sil Constantino Chiwenga a mnoho vedoucích armádních činitelů.

Šéf veteránů Mutsvangwa má za to, že Mugabe „podle všeho na poslední chvíli změnil (s generály) domluvený obsah projevu“, uvedl novinář Brezh Malaba.

Mugabeho domovská vládní strana Africký národní svaz Zimbabwe - Vlastenecká fronta (ZANU-PF) si údajně nepřála, aby prezident odstoupil před vojáky, což by vyvolávalo dojem převratu, tvrdí zdroje agentury Reuters. „Vypadalo by velmi špatně, kdyby rezignoval před generály. Vyvolalo by to ohromný chaos,“ uvedl vysoce postavený zdroj ze ZANU-PF.

ZANU-PF prezidentovi zároveň stanovila lhůtu rezignace do pondělního poledne (11:00 SEČ), jinak zahájí proces jeho odvolání z funkce.

Váleční veteráni vyzývají lidi, aby vyšli do ulic. „Nikdo neodejde domů, dokud neodejde Mugabe,“ uvedl Mutsvangwa. „Mugabe byl u moci 37 let a už by ji neměl držet ani 37 sekund,“ řekl také.

Studenti zimbabwské univerzity protestují proti způsobu, jakým Grace Mugabeová získala doktorský titul ze sociologie. V roce 2014 jej obdržela za pouhé dva měsíce. Studenti chtějí bojkotovat i zkoušky, pokud prezident neodstoupí.

ivoadler ( 20. listopadu 2017 11:16 )

93 let! To je dobrý skóre. Je vidět, že mu moc svědčila. Lepší než hrát tenis.

Zobrazit celou diskusi