Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

Jindrák o cestě do Ruska: Zeman bude chtít od Putina pravdu o roce 1968

Video se připravuje ...
Autor: Vera Renovica - 
20. listopadu 2017
05:00

Přítomnost, budoucnost, ale i bolestivá minulost. To vše bude podle šéfa zahraničního odboru Hradu Rudolfa Jindráka (53) předmětem pětidenní návštěvy prezidenta Miloše Zemana (73) v Rusku. Ta začíná právě dnes. A po ruské hlavě státu Vladimiru Putinovi (65) bude Zeman žádat, aby pár věcí odtajnil.

Pan prezident má v pondělí odpoledne přistát v Rusku. Jeho návštěva ale přichází před rokem 2018, který pro Čechy znamená mnohá kulatá výročí spojená se Sovětským svazem. Jak vnímají roky 1948 či 1968 současní Rusové.

Myslím, že to dnes není tak, že by všichni jako jeden muž v Rusku schvalovali intervenci vojsk Varšavské smlouvy do Československa. Je to generační záležitost, na druhou stranu si myslím, že je klíčové spolu o tom mluvit.

Jak takovou konverzaci s Vladimirem Putinem načít?

My chceme požádat o otevření ruských archivů, které se týkají hlavně doby osmačtyřicátého a osmatřicátého; nevím, jak toho osmašedesátého.

Co si myslíte, že ty archivy mohou přinést?

Člověk samozřejmě může spekulovat, že tam budou fotografie agentů sovětské tajné služby, jak vyhazují Jana Masaryka z okna Černínského paláce. Ale pro mě by bylo spíše zajímavé zjistit, jaká byla role Sovětského svazu při sjednávání Mnichovské dohody. Byl tam nějaký tichý souhlas? Anebo se to nějak komunikovalo se Sovětským svazem? Myslím, že i z hlediska nějakého našeho »mnichovského traumatu« by bylo důležité to znát.

A o toto chce pan prezident požádat pana prezidenta Putina?

My se snažíme jednat s českými historiky a vygenerovat ty konkrétní věci, o které bychom si rádi řekli.

Proč by Vladimir Putin s něčím takovým souhlasil? Vždyť implikace nějakého ruského vlivu, většího, než se dosud prokázalo, by mu mohla uškodit.

Rusové řadu těch archivů už otevřeli. Nemyslím si, že současný ruský režim nechce nějaké věci zamlčovat. Podle mě už jsme všichni dál.

Celý rozhovor s šéfem zahraničního odboru Hradu najdete v pondělním tištěném Blesku.

Zemanovu cestu do Ruska přiblížil šéf hradního zahraničního odboru Rudolf Jindrák. Zemanovu cestu do Ruska přiblížil šéf hradního zahraničního odboru Rudolf Jindrák. | Blesk - Jakub Poláček

S Putinem v Soči a Poklady Hradu v Moskvě

  • V pondělí má prezidentský airbus se dvěma dalšími letouny a početnou podnikatelskou delegací opustit kbelské letiště. První zastávkou bude Soči, kde se v úterý setká s Vladimirem Putinem v jeho letní rezidenci. Poté zamíří do Moskvy na podnikatelské fórum.
  • Pohovořit by měl s ruským premiérem Dmitrim Medveděvem a, umožní-li to program, s někdejším sovětským pohlavárem Michailem Gorbačovem. Zdraví Gorbačova tomu ale nepřeje.
  • V Moskvě také otevře výstavu Poklady Pražského hradu. Poslední den návštěvy v Jekatěrinburgu zahájí podnikatelské fórum, v pátek odpoledne by měl přiletět zpět do Prahy.

kukuku ( 20. listopadu 2017 10:01 )

Lepší je vítat návštěvy, než sem denně jako ko*kot pod mnoha nicky sepisovat nesmysly.

oldedek ( 20. listopadu 2017 09:44 )

"Zeman bude chtít od Putina pravdu o roce 1968..." Jó Mýla - celej jeho život stál jenom na pravdě, proto si vybral těch 70 až 80 procent podle něj hloupých lidí a tu pravdu jim neustále vysvětluje a nacpává do hlavy. NU a je na něm vidět, že je z toho už utahanej jak vozejk

jikar ( 20. listopadu 2017 09:20 )

Zeman je už v předklonu. Teď ho jen dostat nějak do letadla a pak fíí za Vladimírem pro ruskou medaili za kolaboraci a vzornou službu ruskému nacismu.

asijo ( 20. listopadu 2017 08:12 )

Optej se doma soudruhů rodičů.

xiioma ( 20. listopadu 2017 08:11 )

Cesta do Moskvy by mohla být přelomovou, stejně jako u Gottwalda.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa