Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Kandidát na prezidenta Michal Horáček: Má miliony ze sázek, ze školy ho vyhodili

Video se připravuje ...
Autor: Jakub Veinlich - 
20. listopadu 2017
05:22

V roce 1989 pomáhal bořit komunismus, teď chce stát v čele České republiky. Textař a spisovatel Michal Horáček (65) ohlásil kandidaturu na prezidenta v listopadu 2016, rok poté odevzdal kandidátní listiny s podpisy 86 tisíc občanů. Horáček je v prezidentských volbách nejbohatším kandidátem, své jmění odhadl na 400 milionů. Pomohl si k němu díky sázkám, se kterými začínal za minulého režimu. Známé jsou jeho texty pro Petra Hapku. Blesk.cz postupně nabízí profily všech prezidentských kandidátů.

Prezidentskou kandidaturu Michal Horáček ohlásil v pražské Ústřední čistírně odpadních vod. „Věřím, že službu ve funkci prezidenta lze vykonávat slušněji, kompetentněji a k lidem všech názorů vstřícněji než doposud,“ popsal Horáček svou představu o roli prezidenta.

V případě zvolení chce lidem také znovuzpřístupnit Pražský hrad, tedy odstranit bezpečnostní zátarasy a rámy, a omluvit se potomkům Ferdinanda Peroutky, kterého stávající prezident Miloš Zeman nařkl z obdivu k Adolfu Hitlerovi. Na Hrad chce také přivést kancléře s bezpečnostní prověrkou, i tím se vůči Zemanovi vymezil. 

Video  Horáček chce být prezidentem: Podívejte se na jeho celý projev  - Petr Soukup
Video se připravuje ...

Lidé Horáčka znají především jako nerozlučného parťáka hudebního skladatele Petra Hapky. Spolupráci navázali v roce 1984, když k němu přišel neohlášený jako ne příliš zkušený textař. Do veřejného života ho přivedly už události z listopadu 1989. Tehdy s hudebníkem Michalem Kocábem založil iniciativu MOST, jejímž cílem bylo přivést k jednacímu stolu premiéra Ladislava Adamce se zástupci občanských iniciativ. Schůzka proběhla v noci z 18. na 19. listopadu.

„Nejsilnější okamžik pro mě byl, když se důstojníci přišli lidem omluvit. Báli se reakce. Jeden omdlel,“ vzpomínal na listopadové události z roku 1989 prezidentský kandidát Michal Horáček na Národní třídě na den přesně 28 let poté. Na pódium na Václavském náměstí přesto nesměl.

Horáčka podpořily desetitisíce lidí i paralympionička Diepoldová

Jako Horáčkova zmocněnkyně odevzdala vnitru 86 tisíc ze 115 tisíc občanských podpisů paralympionička Tereza Diepoldová. Horáček ji považuje vedle manželky za nejdůležitější součást svého volebního týmu. Vzájemně je propojila tragická událost Diepoldové, když v roce 1999 při autobusové nehodě přišla o nohu, následně jí zaplatil větší část náhradní protézy.

Video  Horáček odevzdal kandidaturu s 86 tisíci podpisy. Navrhla ho hendikepovaná sportovkyně  - Blesk / Zuzana Štíchová
Video se připravuje ...

„Moji rodiče, protože jsem dlouho hrála basketbal a musela jsem se ho vzdát, založili sbírku, kde se vybíralo na bionickou protézu. Stála milion korun. Michal Horáček mi na ni velkou částkou přispěl,“ řekla sportovkyně pro Blesk.cz

Ambice Horáčka: Víc peněz na armádu i rovnost žen a mužů

Do voleb jde Horáček s několika hlavními body. Odmítá uprchlické kvóty a chce bezpečnou Evropu s úzkou spoluprací s Ruskem.

„Jsem také toho názoru, že Evropa do budoucna potřebuje jednotné azylové řízení. Terorismus nesmíme podceňovat. Naopak se mu musíme postavit všemi prostředky, které máme k dispozici, a tento boj koordinovat se svými partnery, mezi nimiž bych si velmi přál vidět i Ruskou federaci,“ zmiňuje Horáček ke svému programu.

Prezidentský kandidát chce také vyšší výdaje na armádu a víc lidí v aktivních zálohách. „Chci proto apelovat na politiky a vyžadovat po nich prostředky k tomu, aby naše armáda byla v dobách ohrožení připravená a skutečně bojeschopná,“ píše Horáček v dalším bodu svého programu. Pokud bude zvolený, chce se podle svých slov také zasadit, aby v každém koutu naší republiky fungoval vysokorychlostní internet, lidé byli víc vzdělaní anebo platila rovnost mužů a žen ve společnosti i v platech.

Jako první z prezidentských kandidátů Horáček představil také tým svých odborných spolupracovníků, kteří mu mají pomáhat v programových otázkách. Pro rady si tak vystudovaný doktor sociální antropologie chodí například za „jadernou babou“ Danou Drábovou, spolupracuje s ním profesor Pavel Pafko, zahraniční otázky řeší diplomatka Magda Vášáryová, pro oblast sportu si pak Horáček do týmu poradců přivedl olympijského šampiona z Nagana, hokejistu Roberta Reichela.

Kritizované miliony ze sázek

Horáček zbohatnul mimo jiné na sázkařském byznysu. V roce 1990 založil s dalšími společníky vůbec první sázkovou kancelář ve východní Evropě, Fortunu. Právě to je jednou z karet jeho kritiků. Horáček ale v kurzovních sázkách hazard nevidí. Fortuna dosáhla během několika let miliardové tržní hodnoty, svůj podíl v roce 2004 Horáček prodal. Už v 70. letech sázel na koně. Myslel jsem, jaký jsem pašák. Choval jsem se nesnesitelně,“ vzpomínal na dobu, kdy se mu díky úspěšným sázkám podařilo vydělat první větší peníze.

Falešné razítko a boj s StB

Horáček je nedostudovaný žurnalista. Z fakulty ho vyhodili začátkem 70. let kvůli zfalšovanému razítku na výjezdní doložce pro cestu do Spojených států. To mu dal jeho dědeček Leopold Heyrovský. Otec Jaroslava Heyrovského, držitele Nobelovy ceny za chemii, kterým byl Horáčkovým prastrýcem. Do USA tehdy Horáček odjel, při návratu ho ale StB za podvod zatkla a převezla do věznice v Ruzyni. Následovalo vyloučení z fakulty a stálý zájem StB. Studia završil až v roce 2011 na Fakultě humanitních studií UK, kde získal titul PhD.

Video  Ona ponese nejtěžší břemeno: Prezidentský kandidát Horáček objal manželku  - Petr Soukup
Video se připravuje ...

Horáčkova kampaň „jedině za vlastní“

Jako jediný z kandidátů si Horáček platí kampaň pouze ze svého. Lidé ani firmy mu tak nemohou poslat ani korunu. „Zákon povoluje čtyřicet milionů korun na první kolo, a na to teoretické druhé kolo deset milionů. Takže dohromady padesát. Obávám se, že to není všechno, co se v kampaních používá. Nicméně já se striktně držím dikce zákona,“ uvedl Horáček, který odhaduje svůj majetek na zhruba 400 milionů korun.

Michal Horáček je od roku 2012 podruhé ženatý a má tři děti. Na svých webových stránkách zveřejnil také zhruba čtyřicetistránkovou lékařskou zprávu anebo spis, který na něj pod krycím jménem Sázkař vedla StB. 

Spisy z archivů StB týkající se spolupráce Michala Horáčka Spisy z archivů StB týkající se spolupráce Michala Horáčka | Foto: Archiv bezpečnostních složek, archiv Michala Horáčka

Michal Horáček v rychlém přehledu:

  • věk: 65 let (narozen 23. 7. 1952)
  • podruhé ženatý; z prvního manželství s Rut má syna Filipa a dceru Ruth, v roce 2012 se oženil s výtvarnicí a scénografkou Michaelou Hořejší, se kterou má z roku 2011 dceru Julii
  • nikdy nevstoupil do žádné strany
  • textař
  • v roce 1990 založil sázkovou kancelář Fortuna
  • StB ho přemlouvala ke spolupráci
  • v roce 2011 získal na Fakultě humanitních studiích UK titul PhD.
  • svůj majtetek odhaduje na 400 milionů korun

www.michalhoracek.cz

Video  Horáček zpíval Modlitbu pro Martu. Pomáhal si papírem, zahříval se kávou  - Blesk - David Malík
Video se připravuje ...

SPECIÁL PREZIDENTSKÉ VOLBY 2018 NAJDETE ZDE

TERMÍN A SYSTÉM PREZIDENTSKÝCH VOLEB NAJDETE ZDE

VŠECHNY KANDIDÁTY NA PREZIDENTA ČR NAJDETE ZDE

VÝSLEDKY PREZIDENTSKÝCH VOLEB 2018 BUDOU ZDE

PRŮZKUMY VOLEBNÍCH PREFERENCÍ NAJDETE ZDE

JAK VOLIT S VOLIČSKÝM PRŮKAZEM ČTĚTE ZDE

Doporučujeme
ivoadler ( 20. listopadu 2017 18:33 )

Viděl jsem fotku Přítomnosti, která prý byla nalezena při restauraci Čapkovy vily. Vše vypadá velice věrohodně. Nevím, o jakém falzu mluvíš ty. Nemyslím, že Zeman lhal. Taky se mi někdy stane, že si něco přečtu, řeknu si, to je zajímavý, ještě se k tomu vrátím, ale pak zapomenu a už to nedohledám. Pokud používáš slovo falzum, měl bys dokázat, že to falzum je. Já o falzu nic nevím.

moiaza ( 20. listopadu 2017 12:56 )

Nevyhodili vás ze školy? Nevekslovali jste, nesázeli jste? Tak to vás lituji. Jste nezajímaví a nepoužitelní lidé, bez nároku na uznání a slávu. Nehodíte se ani do politiky. To vám všem chtěl Horáček říci.

chacoco ( 20. listopadu 2017 12:54 )

Pane Horáčku, z celého srdce Vám přeji, abyste v kandidatuře na presidenta neuspěl. Vidím, že vládnout takovému plebsu, je zhola nemožné!

6010 ( 20. listopadu 2017 11:32 )

Horáčku, neoblbuj nás, ano? Uděláš lepší, když stáhneš svoji kandidaturu.Stejně nemáš šanci.

ivoadler ( 20. listopadu 2017 11:11 )

Zeman by se měl omluvit Peroutkovi? Za co? Vždyť měl pravdu. Zemanova paměť se nemýlí. Článek Ferdinanda Peroutky Hitler je gentleman byl otištěn ve zvláštním vydání deníku Přítomnost dne 28. 10. 1938. Na internetu koluje jeho fotokopie. Kdo se omluví Zemanovi za pomluvy?

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa