Je tomu přesně 28 let od osudového listopadu 1989, kdy v tehdejším Československu proběhla sametová revoluce. Národní třída, která byla už v dobách před samostatností našeho národa symbolem všeho českého, se za téměř tři dekády změnila – naposledy právě v těchto dnech.

Široký bulvár v centru metropole má za sebou rekonstrukci úseku mezi ulicemi Spálená a Karolíny Světlé. Opravila se silnice, rozšířily se chodníky a vznikly tu zálivy pro parkování aut. Mezi ně nechala radnice Prahy 1 zasadit jedenáct pětiletých lip srdčitých.

„Centrum města potřebuje zeleň a každý strom v něm má svoji velkou hodnotu. Lípa srdčitá je národním stromem a symbolem České republiky, proto má tady v historickém centru své místo,“ uvedl ke změnám starosta Prahy 1 Oldřich Lomecký (TOP 09).

Na Národní třídě se už den před oslavami rozhořely svíčky.
Autor: Daniel Vitouš

Ačkoliv hlavní akce kolem výročí sametové revoluce proběhnou až v pátek 17. listopadu, už ve čtvrtek se na ní zastavovali turisté, kteří poslouchali výklad průvodců k událostem roku 1989. U pomníku 17. listopadu se už dokonce začaly objevovat první zapálené svíčky a květiny.

Program událostí k akci Korzo Národní
Autor: Děkujem, že můžem

Hlavní proud akcí během státního svátku zajistí spolek „Díky, že můžem“, který bude pořádat už tradiční Korzo Národní. První akce se v pátek zahájí už ve 12:00 hodin a potrvají až do deváté hodiny večerní. Už od půlnoci ale lidé musejí počítat s tím, že na Národní nezaparkují. Zákaz zastavení tu zůstane v platnosti až do sobotních 6 hodin ráno.

Podívejte se na aktuální změny na Národní třídě a historické porovnání v galerii:

Fotogalerie
37 fotografií