Kalamitu, kterou ekologové i lesníci shodně přejmenovali na přírodní katastrofu, rozpoutalo sucho v roce 2015. „Sucho poškodilo stromy natolik, že chřadnou a odumírají. Kůrovec, houba václavka a vichřice jsou až druhotné příčiny katastrofy,“ řekla mluvčí státního podniku Lesy ČR Eva Jouklová.

Lesníci zněkolikanásobili těžbu. Ta je v současné době průměrně na šestinásobku oproti minulým rokům a pokračovat bude dál. „Těžbu jsme zvýšili desetinásobně. Do půl roku nebude v městských lesích žádný smrk. Krajina se změnila k nepoznání,“ přiznal starosta Města Albrechtic Luděk Volek.

Ekologové v čele s Ivo Dokoupilem z Hnutí Duha Jeseníky několik let varovali před blížící se apokalypsou. „Dnešní katastrofu způsobili lesníci, kteří v níže položených oblastech vysazovali téměř všude smrkový porost. Smrky mají plytké kořeny a špatně snáší období sucha. Takže v Nízkém Jeseníku vidíme zpackané lesní hospodářství v praxi,“ pronesl Dokoupil.

Není les, hrozí povodně

Kvůli holinám navíc podle Dokoupila poklesne v oblasti hladina spodní vody. „Základní funkcí lesa je zadržení vody v krajině, což holiny nedokážou. Vodu z přívalových dešťů nic nezpomalí a povalí se rovnou do potoků, jejichž hladiny budou ohrožovat lidi v jejich okolí,“ dodal Dokoupil.

Současná situace v regionu netěší ani myslivce. „Část zvěře oblast opustí. Většina ale zůstane tam, kde se vysazují mladé stromky. Aby bylo zabráněno škodám na nových porostech, dojde v tamních sdruženích k navýšení plánu odlovu,“ sdělil myslivec Lukáš Peška.

Vše zalesníme, slibují

Lesy ČR stejně jako další vlastníci holin se dušují, že je zalesní. „Lesní plochy budou postupně obnoveny jako po všech historických kalamitách,“ řekla za Lesy ČR Eva Jouklová.

Dřeva je na severní Moravě tolik, že došlo i k mírnému poklesu jeho ceny. V budoucnu ho naopak bude výrazně méně a jeho cena poroste. „Z části vytěženého dřeva je vyráběna vláknina, která je surovinou pro papírny. Dřevo též končí na pilách v tuzemsku i zahraničí,“ dodala Jouklová.

Fotogalerie
20 fotografií