„Dozvěděl jsem se to od skriptky jen pár hodin poté a nemohl jsem tomu uvěřit,“ svěřil se Blesku zdrcený Troška, pro kterého je to už druhá rána v řadě, jelikož nedávno pohřbil svoji maminku. „Nevěděli jsme ale nic bližšího, tak jsme pátrali,“ prozradil.

„Jaroušek před dvěma týdny dostal normální chřipku a z ní se vyklubal tak těžký zápal plic, že musel být hospitalizován,“ vysvětlil zdrcený režisér s tím, že právě v nemocnici nakonec Šmíd zemřel. Sám ho přitom ještě poměrně nedávno potkal. Asi před třemi týdny se s ním sešel v kavárně, kam si prý vždycky chodili »podebatit«. Jelikož ve stejném domě bydlí i herečka Tereza Herz Pokorná (57), občas se k nim také připojila.

Podle Trošky ale během jejich posledního setkání nebylo vůbec znát, že by na tom byl herec zdravotně špatně. „Jaroušek byl veselý, plný energie, opálený a nadšeně mi vyprávěl, že má v divadle zajímavé práce až nad hlavu. O to je jeho konec smutnější,“ vzdychl Zdeněk. „Je mi to moc líto, byl to fajn kluk,“ doplnil.

Jejich přátelství vzniklo díky spolupráci na filmu Doktor od jezera hrochů, v němž zesnulý herec zazářil jako doktor Čeněk Dobešek. Přitom Troška si jeho obsazením nejprve nebyl jistý. „Když za mnou přišli pánové koproducenti, ať natočím film podle knihy Miloslava Švandrlíka, hned mi řekli, že by byli rádi, aby doktora hrál Jaroušek,“ vyprávěl s tím, že prosbě vyhověl a rozhodně nelitoval. „A když jsem si ho před kamerou ozkoušel, musel jsem uznat, že vybrali naprosto správně!“

VIDEO: Slunce, seno, medaile: Režisér Troška vzpomíná na Zemana v Hošticích i populární Zemák.

Video
Video se připravuje ...

Slunce, seno, medaile: Režisér Troška vzpomíná na Zemana v Hošticích i populární Zemák. David Vaníček, Blesk Zprávy

 

Fotogalerie
40 fotografií