Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Plísně v bytě: vyhlaste jim válku!

15. listopadu 2017 | 12:08
Prezentace klienta |

Plísně v domě mohou vyvolat vážně zdravotní komplikace. Aby se vám doma nezačaly tvořit, je nutné dodržovat úklid a neotálet s vynášením odpadkového koše. Také na pravidelném odmrazování a mytí lednice si dejte záležet, nepěstujte velké množství květin a sušení prádla v interiéru snižte na minimum. Dodržujete tyto rady a stále s plísněmi bojujete? Na vaše dotazy odpovídala brand manažerka značky Ceresit, Simona Kissová.


Paní Kissová, lze ovlivnit vlhkost v bytě pomocí pokojových rostlin? Mám v ložnici velkou kytku a ráda bych věděla, zda tento fakt může souviset s náhlým rosením oken. Děkuji

Dobrý den, bohužel, všechny rostliny nám kromě kyslíku produkují i vlhkost. Je velice příjemné přijít do místnosti, kde je množství rostlin a připadáme si tam jako na rozkvetlé louce, ale ve skleníku se úplně žít nedá. Doporučuji květinu nahradit nějakou menší, nebo na co nejteplejší místo, kde případná vlhkost co nejrychleji uschne. Pochopitelně je třeba brát v potaz nároky rostliny.

Dobrý den, máme problém v koupelně. I když po sprchování pustíme větrání, v rohu pod vanou se nám opakovaně vyskytuje plíseň. Chtěla bych se jí úplně zbavit, ale nepomáhají ani žádné spreje. Vždycky se toho zbavím na chvilku a za měsíc je tam zas. Poradíte mi, prosím?

Dobrý den, plísně vznikají na místech, kde je vysoká vzdušná vlhkost a teplota podkladu od 14 – 18 stupňů Celsia. Proto doporučuji používat po sprchování ohřívač vzduchu. Můžete jej zapnout na několik minut, nebo zkusit vyloučit tu druhou uvedenou podmínku, tj. snížit vlhkost vzduchu. Zkuste do rohu umístit pohlcovač vlhkosti např. Ceresit Micro/Perl, který má malé rozměry, ale dost velkou účinnost pro koupelnu.

Všechny dotazy z poradny naleznete zde:

Dobrý den, již několik let bojuji proti plesnivějícím zdím. Většinou jsem to řešila sprejem proti plísním, nyní jsem těhotná a nevím, co je lepší - zda čuchat chlor a další chemické látky, nebo jestli čuchat mytotoxiny. Je velké riziko, že plísně ovlivní i plod? Moc děkuji za odpověď

Samozřejmě - ani jedna z možností není pro těhotnou ženu ani pro dítě vhodná. Poradila bych Vám, aby v období Vaší nepřítomnosti partner vydezinfikoval celou místnost dezinfekčním sprejem Stop Plísni a následně místnost vyvětral. Černé skvrny na stěnách doporučuji oškrábat a na místa nastříkat dezinfekční sprej Ceresit Stop Plísni. Po nastříkání nechte sprej 10 minut působit a následně setřete vlhkým hadrem a přemalujte.

Vlhko a plísně řešíme už pár let na chatě. Používáme odvlhčovač Ceresit. Vždycky je tam vysrážená voda, takže jí vylijeme. Ale pořád je to po zimě takové zatuchlé. Není něco, co by tu zatuchlost zlikvidovalo?

Dobrý den, zatuchlý vzduch je vlastně nepříjemný zápach ze zvlhlých stěn, nábytku, případně textilií, které se nachází na chatě. Mohlo by pomoct používat právě parfémované tablety do pohlcovačů vlhkosti, které kromě pohlcování vlhkosti i provoní vzduch. Tento proces bude trvat déle, možná celou sezónu, než zatuchlina vyprchá. V nabídce jsou tři různé vůně – levandule, ovoce a vanilka. Do šatníků nebo na osušky a ručníky doporučuji použít absorpční sáčky, které odstraní a pohltí tento zatuchlý vzduch.

Chtěla bych se zeptat. Máme doma zašedlé spáry v koupelně mezi vanou a kachlíčky. Drhnu to, ale moc to nepomáhá. Myslíte si, že i toto může být plíseň? Nemáte radu, jak se toho zbavit? Děkuji

Je velmi pravděpodobné, že se jedná o počáteční stádium tvorby plísní. Koupelny jsou nejvlhčí místnosti v bytech, a proto se v nich plísně tvoří velice často. Ideální místa výskytu jsou přesně, jak popisujete, na silikonu mezi kachlíčky, kde se vlhkost drží při každém sprchování. Je důležité vyčistit poškozené místo sprejem proti plísni a následně, když se Vám nedaří zbavit se zašednutí, použít obnovovač spár Ceresit Renew, který má protiplísňové účinky a nanáší se přímo na původní silikon. Dostupný je v bílé nebo šedé barvě. Více informací o produktu naleznete na stránce http://www.stop-vlhkosti.cz/

Také doma bojujete s plísněmi a nadměrnou vlhkostí? Stále větráte, topíte a výsledek nikde? Nyní máte jedinečnou příležitost vyzkoušet Ceresit Stop Vlhkosti AERO 360°. Zapojte se do našeho testování!

Video se připravuje ...