Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 10°C

Češi se v Kazachstánu fotili v plavkách z Borata. Doplatili na to

Autor: jer - 
14. listopadu 2017
20:40

Šestice českých turistů si chtěla lehce okořenit pobyt v kazašské metropoli Astana. Policie je zadržela, když se společně chtěli vyfotit. Na sobě měli jen plavky známé z komedie Borat. Informovala o tom lokální média.

Policie zatkla Čechy minulý týden v Astaně v areálu mezinárodní výstavy Expo 2017. Snímek šesti krajanů v zelených plavkách se rychle rozšířil po sociálních sítích. Zejména v Kazachstánu fotka vyvolala rozruch. Film Borat totiž místní nemají příliš v lásce, jeho distribuce tu byla zakázaná.

Podle informací serveru Lidovky.cz se Češi fotili pomocí samospouště asi 100 metrů od policejní stanice. V okamžiku fotografování kolem nich navíc projížděl její náčelník. Každý ze skupiny dostal za výtržnictví pokutu 22 500 tengů (asi 1500 korun). Všichni Češi pokutu zaplatili. V případě, že by se tak nestalo, hrozilo jim deset dnů ve vězení. V neděli se celá skupina vrátila do České republiky.

Video  Pobřežní hlídka v podání Borata  - /Youtube/ - Čtenář Blesk.cz
Video se připravuje ...

Reakce Kazachů na sociálních sítích byly různé. Podle některých je policie v Kazachstánu příliš „přecitlivělá.“ Jiní poukázali na to, že v Česku by podobný incident zřejmě neskončil jinak. Našli se i tací, kteří byli jednáním turistů pohoršeni. „Měli by je obvinit za urážku cti našeho národa,“ napsal jeden z komentujících.

Film Borat v roce 2006 napsal komik Sacha Baron Cohen, který si v něm také zahrál hlavní roli. Kazachstán zakázal jak samotný film, tak i jeho prodej na DVD. Vláda rovněž vyhrožovala, že Cohena zažaluje.

Film ukazuje reportéra fiktivní kazašské televize, který se vydal do USA poznávat tamní životní styl. I když byl film z větší části natočený v Rumunsku, podle kazašských úřadů dílo jejich zemi vykreslilo jako rasistickou, sexistickou a primitivní.

Napětí zmírnil v roce 2012 ministr zahraničí Kazachstánu, který veřejně Baronu Cohenovi poděkoval za zvýšení zájmu turistů o Kazachstán.

Adelaid ( 14. listopadu 2017 20:53 )

Boratky Dobrej odvaz!

Zobrazit celou diskusi