Jezdí jako zběsilí, dopravní předpisy jim nic neříkají a nebojí se sednout ani do auta, které je v takovém stavu, že na silnici nemá co dělat. Tak by se daly shrnout zkušenosti policistů z Domažlicka s pendlery, tedy těmi, kteří pravidelně jezdí za prací do Německa.

Jen během posledních pár dní jich zkontrolovali více než 50. Dopravní předpisy respektovala jen necelá polovina z nich. Nejvíce, celkem 20, kontrolovaných hříšníků jelo příliš rychle.

Osmkrát byl zaznamenán nesprávný způsob jízdy, čtyři řidiči nerespektovali dopravní značení na železničním přejezdu, jeden řidič nebyl za jízdy připoután a jedno auto nevyhovovalo technickým stavem,“ vypočetla policejní mluvčí Dagmar Brožová.

Na pokutách policisté vybrali téměř 14 tisíc korun, sedm přestupků předali správnímu orgánu. „Ve čtyřech případech policisté udělili kauci v celkové výši 35 tisíc korun,“ dodala Brožová s tím, že ke kaucím se policisté uchylují tehdy, když přestupek spáchá cizinec, u kterého hrozí, že se bude správnímu řízení vyhýbat.

„Vždy se jedná o přestupky, které nelze projednat na místě formou uložení blokové pokuty,“ vysvětlila Brožová. Řidič pak má v podstatě dvě možnosti. Když ji zaplatí, pokračuje v jízdě. Pokud ne, musí na místě auto odstavit a dál řídit nesmí.

Posledním dopadeným hříšníkem je cizinec (23), který se asi nemohl nástupu do práce v Německu dočkat. „V obci Semošice předjížděl v místě, kde je to zakázáno dopravní značkou zákaz předjíždění,“ řekla Brožová. Obcí se přitom řítil skoro stovkou. Musel zaplatit kauci 10 tisíc korun a čeká ho správní řízení.

VIDEO: Společné kontroly českých a rakouských policistů.

Video
Video se připravuje ...

Čeští a rakouští policisté dnes v Mikulově v rámci společné akce zkontrolovali desítky osobních a nákladních aut a autobusů. Zdeněk Matyáš