Už žádná otravná politika a zastaralé státy. Budoucností všech svobodných lidí budou umělá plovoucí města. Tedy alespoň podle představ neziskové organizace Seasteading Institute ze San Francisca, kterou založili Američané Wayne Gramlich a Patri Friedman, vnuk věhlasného ekonoma Miltona Friedmana. A jejich odvážný projekt dokonce zaujal i zakladatele PayPalu Petera Thiela, který se ho rozhodl zafinancovat.

 

Zní to skoro až bláznivě, ale už do tří let by se mohlo první takové "svobodné město" objevit na mapě. A podle prezidenta organizace Joea Quirka by jich do roku 2050 dokonce měly být tisíce. Jednotlivá města by měla krom domovů disponovat i vlastními farmami, hotely, kancelářemi, restauracemi, nemocnicemi a elektrárnami na obnovitelné zdroje. To vše bude stát na jednotlivých platformách, které půjdou přeskládat jako puzzle podle potřeb obyvatel.

Ačkoliv původně měla být města budována v mezinárodních vodách, aby nepodléhali žádné zemi, momentálně se toto řešení zdá nepraktické. Značně by tím stoupla ekonomická náročnost projektu a pro obyvatele měst by bylo složité se dostávat na pevninu. V současnosti se tak počítá s tím, že města budou v teritoriálních (mělčích) vodách a po dohodě s jednotlivými státy budou požívat značné politické autonomie.

První takové by mělo být v roce 2020 vybudováno v teritoriálních vodách Francouzské Polynésie, která už s projektem souhlasila. Souostroví v Pacifiku v posledních letech hledá způsob, jak se zachránit před stále se zvyšující hladinou oceánu a právě plovoucí město by mohlo národ spasit. Projekt přijde odhadem na asi 167 milionů dolarů (3,6 miliardy korun) a domov tu nalezne přibližně 200-300 lidí

 

 

Záměrem Seasteading Institute je "osvobodit lidstvo od politiků" a nabídnout jim možnost sami si zvolit, jak budou žít. "Vlády se prostě nezlepší. Zasekly se v minulých stoletích," vysvětlil Quirk motivaci své společnosti deníku New York Times. Plovoucí města by proto měla být prototypy nových forem vlád, které by se skutečně měly starat o své občany. Pokud by to mu totiž tak nebylo, mohli by lidé svoji část města bez problému odpojit a odplavit se k jinému svobodnému městu. "Můžeme vytvořit obrovskou škálu vlád pro různé druhy lidí," dodal Quirk.

Fotogalerie
18 fotografií