Podzemní komplex pod Letenskými sady má kapacitu 800 parkovacích míst, celkem 315 z nich mohou využívat rezidenti Prahy 7. Už při zprovoznění vedení radnice upozorňovalo, že takový počet řeší jen zlomek skutečné poptávky po nových odstavných plochách na území městské části.

Část garáží, která je místním obyvatelům vyhrazená, hlásí v polovině listopadu plno. „Tato místa jsou již dnes prakticky všechna obsazena. S tím, jak se garáže rychle zaplňovaly, jsme s provozovatelem řešili možnost poskytnutí parkování také dalším rezidentům nad rámec garantovaných 315 míst,“ uvedl pro Blesk.cz místostarosta Prahy 7 Ondřej Mirovský (Trojkoalice/SZ).

Podle jeho vyjádření radnice aktuálně jedná o možnosti využití 50 parkovacích míst ve třetím podzemním podlaží. Nad rámec těchto kroků mohou samozřejmě také rezidenti využít volných kapacit garáží pro krátkodobé i dlouhodobé stání poskytovaných dle ceníku provozovatele.

Kde mají přibýt další místa?

Praha 7 chce zpřístupnit parkovací plochy zdejším obyvatelům také na dalších místech. „Aktuálně s Technickou správou komunikací vyjednáváme možnost budoucího využití parkoviště před Národním zemědělským muzeem patrně v režimu nočního parkování rezidentů. Zároveň se připravujeme na přechod na nový celopražský systém zón placeného stání. V rámci této změny dojde k dílčím úpravám rozvržení parkování v Praze 7, přičemž přibude míst pro rezidenty,“ prozradil dále Mirovský.

Už dříve radnice avizovala, že se podařilo vyjednat noční parkování rezidentů na parkovišti před hokejovou Spartou, kde zaparkuje celkem 100 obyvatel „Sedmičky“. Připravuje se také spolupráce se vznikajícím Obchodním centrem Letná, kde ve stejném režimu budou moci místní zaparkovat na 150 místech. V obou případech je vyjednaná cena 20 korun za noc.

Podívejte se, jak to v podzemních garážích na Letné vypadalo den před tím, než je začala plnit auta:

Fotogalerie
13 fotografií