Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Už přes 300 mrtvých po silném zemětřesení. Nejvíc obětí hlásí Írán

Autor: ČTK, vei - 
13. listopadu 2017
10:05

Počet obětí nedělního zemětřesení, které mělo epicentrum na irácko-íránském pomezí, vystoupil jen v íránské provincii Kermánšáh na 328. Dalších zhruba 2500 lidí je zraněno, oznámila v pondělí íránská agentura ISNA. V Iráku si zemětřesení podle ministerstva vnitra vyžádalo sedm obětí na životech a dalších 321 lidí bylo zraněno. Záchranné práce stále pokračují, obětí tak zřejmě bude více.

Zemětřesení o síle 7,3 stupně mělo epicentrum asi 32 kilometrů od iráckého města Halabdža, blízko hranic s Íránem. Otřesy, které byly podle agentury AP cítit až na pobřeží Středozemního moře, postihly nejvíce západoíránskou provincii Kermánšáh, zejména město Sarpol Zaháb. Tam byla velmi poničena jediná nemocnice ve městě, armáda tak na místě zřídila polní nemocnice.

Otřesy ale postihly i velkou část Iráku, včetně hlavního města Bagdádu, kde měly sílu 6,5 stupně. Největší škody zemětřesení napáchalo v iráckém Kurdistánu, odkud pocházely všechny oběti na životech.

Írán se nachází nad několika liniemi seizmických zlomů, zemětřesení jsou tam proto častá. Poslední otřesy s větším počtem obětí postihly Írán v srpnu 2012, na severozápadě země při něm tehdy zemřelo na 310 lidí.

Nejhorší zemětřesení v tomto tisíciletí postihlo Írán v roce 2003, kdy na jihu zahynulo asi 26 tisíc lidí a historické město Bam bylo srovnáno se zemí. Nejvíce obětí v novodobých dějinách Íránu si vyžádalo zemětřesení z června 1990, kdy otřesy o síle 7,3 stupně postihly severozápad země; tehdy zemřelo na 40 tisíc lidí.

Několik měst na obou stranách hranice zůstalo odříznuto od elektřiny.Tisíce lidí v obavách před novými otřesy vyběhlo na ulice a do parků.

Podle iráckých meteorologů zemětřesení s epicentrem v Kurdistánu postihlo velkou část země, včetně hlavního města Bagdádu, kde mělo sílu 6,5 stupně. Mnoho obyvatel hlavního města Iráku v panice opouštělo domy a vysoké budovy. Podobná situace byla i v Irbílu, hlavním městě Kurdistánu, a dalších městech na severu Iráku blízko epicentra.

V Íránu zemětřesení zasáhlo nejméně 14 provincií a podle státní televize bylo poškozeno nejméně osm vesnic.

ivoadler ( 13. listopadu 2017 10:29 )

Konečně nějaké oběti. Přírodní pohroma bez lidských obětí jako by ani nebyla. A muslimských zemích to pasuje. Alláh je veliký.

Zobrazit celou diskusi