Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Horká linka Blesku: Odborníci prozradili, jak je na tom rakovina v Čechách! Stud zabíjí, varují

/
  • Odborníci radí ohledně rakoviny.
    14. listopadu 2017 ● 08:48

    Rakovině se na českém území daří bohužel poměrně dobře. Jednou za život jí onemocní hned každý třetí z nás. Pro tři ze čtyř pacientů je to přitom smrtelná diagnóza. Co dělat, abychom neonemocněli a jak ji poznat? Přední čeští odborníci vám poradí. 

  • 1.

    RAKOVINA PLIC: Zbytečná smrt kuřáků

    Ze všech pacientů, kteří onemocní rakovinou plic, je více než 95 % mužů a 80 % žen současnými nebo bývalými kuřáky. Z toho vyplývá, že nejlepším preventivním opatřením, o které se můžeme postarat sami, je nekouřit.

     

    U mužů v ČR je rakovina plic nejčastěji se vyskytujícím nádorovým onemocněním. Tvoří kolem 22 % všech nově vzniklých zhoubných nádorů. U žen tvoří rakovina plic asi 5 % všech nově vzniklých zhoubných onemocnění. Víte že po vykouření 200 000 cigaret (to je zhruba 25 cigaret denně po dobu 20 let) se zvyšuje riziko vzniku karcinomu plic padesátkrát?

     

    5 hlavních příznaků

     

    • kašel nebo změna charakteru kašle
    • změna kašle u pacientů s chronickou bronchitidou
    • vykašlávání krve
    • bolesti na hrudníku, dušnost a chrapot
    • nechutenství, hubnutí, horečky, celková únava

     

    Potřebujete poradit? Volejte v úterý od 10 do 12 hodin. Vyslechne vás docentka MUDr. Milada Zemanová, Onkologická klinika 1. Univerzity Karlovy, VFN v Praze. Telefonní číslo: 225 977 105

    Docentka MUDr. Milada Zemanová, Onkologická klinika 1. LF Univerzity Karlovy, VFN v Praze
    Autor: Archiv

  • 2.

    RAKOVINA ŽALUDKU: Nemoc ztrácí sílu

    V posledních padesáti letech se u nás snížil výskyt asi o 50 %. Muži jsou postiženi častěji. Ve věku pod 50 let je poměr mužů a žen stejný.

     

    Co nádory žaludku způsobuje

     

    • nevhodné stravovací návyky: nedostatek ovoce a zeleniny, nadbytek soli, přepalované tuky, alkohol, kouření, plísně na potravinách, konzervační přísady
    • některá nenádorová onemocnění žaludku: zvýšené riziko mají ti, kdo se léčí pro zánětlivé onemocnění žaludku, jsou po operaci žaludku
    • dědičná dispozice
    • kouření, nadměrná konzumace alkoholu

     

    Každý rizikový jedinec (dědičné riziko, nenádorová onemocnění žaludku) má být pravidelně sledován. Je třeba pravidelně provádět tzv. gastroskopii a odebrat vzorky ze sliznice k podrobnému vyšetření pod mikroskopem. Odborníci doporučují odstraňovat ze sliznice žaludku polypy, které mohou být zárodkem pro vznik nádorového onemocnění.

     

    Potřebujete poradit? Volejte v úterý od 10 do 12 hodin. Vyslechne vás docentka MUDr. Milada Zemanová, Onkologická klinika 1. Univerzity Karlovy, VFN v Praze. Telefonní číslo: 225 977 105

    Důležité je včasné odhalení.
    Autor: profimedia.cz

  • 3.

    RAKOVINA TLUSTÉHO STŘEVA A KONEČNÍKU: Po padesátce pozor!

    V České republice je ročně zjištěno kolem 5500 nových nádorových onemocnění tlustého střeva a přes 2000 nádorových onemocnění konečníku. Bohužel je polovina nádorů odhalena až v pokročilém stadiu, kdy je léčba podstatně složitější a naděje na úplné uzdravení velice malá. Výrazný nárůst této nemoci je po 50. roce života.

     

    Co by vás mělo varovat

     

    • střídání průjmu a zácpy
    • krev nebo hlen ve stolici
    • křečovité bolesti břicha a pocit plnosti, plynatost
    • úbytek na váze

     

    Od 50 let má každý nárok na vyšetření stolice na okultní (skryté) krvácení jednou za 1 – 2 roky. Od 55 let je hrazena screeningová kolonoskopie, která v případě normálního nálezu může být po 10 letech zopakována. Pozitivní nález ve stolici při domácím testu je důvodem k provedení kolonoskopie. Stejně tak odstranění polypu je indikací ke kontrolnímu endoskopickému vyšetření v intervalu kratším než uvedených 10 let.

     

    Potřebujete poradit? Volejte v úterý od 10 do 12 hodin. Vyslechne vás docentka MUDr. Milada Zemanová, Onkologická klinika 1. Univerzity Karlovy, VFN v Praze. Telefonní číslo: 225 977 105

    Rakovina tlustého střeva.
    Autor: profimedia.cz

  • 4.

    GENETIKA: Kterou rakovinu dědíme nejčastěji

    Naši předci nám nepředávají jen dobré geny. V některých případech se rodíme s genetickou dispozicí onkologického onemocnění. Jde především o rakovinu prsu, vaječníků, děložní sliznice, tlustého střeva, slinivky břišní, některých forem nádorů ledvin, nervové tkáně a oka. Je však potřeba říct, že naprostá většina nádorů (90 – 95 %) vzniká nahodile.

     

    Na základě dědičné dispozice tedy vzniká 5 – 10 % všech zhoubných nádorů. To znamená, že u většiny nádorů se neví přesně, proč vznikají. „Na druhou stranu, v případě, že odhalíme dědičnou dispozici, dokážeme vzniku nádoru v některých situacích zabránit, nebo alespoň nastavit sledování ohrožených jedinců tak, abychom nádor odhalili včas, kdy se dá nejen léčit, ale také vyléčit bez vážných následků,“ tvrdí docent Michal Zikán.

     

    Češi zdědí rakovinu v počtu asi 1000 nádorů ročně. „Pokud bychom my genetici věděli, že tyto jedinci mají dědičnou dispozici, dokázali bychom vzniku těchto nádorů zabránit. Dědičnou dispozici ke vzniku rakoviny prsu a vaječníků nese v České republice každý osmistý člověk. Proto nelze vyšetřit všechny – abychom odhalili jednoho člověka s dědičnou dispozicí, museli bychom vyšetřit osm set lidí. Každé vyšetření stojí 60 tisíc korun, to by znamenalo téměř 50 milionů na odhalení jednoho nosiče dědičné dispozice,“ vypočítává onkogenetik.

     

    Potřebujete poradit? Volejte v úterý od 10 do 12 hodin. Vyslechne vás docent MUDr. Michal Zikán, přednosta Gynekologicko-porodnické kliniky LF Univerzity Karlovy a Nemocnice Na Bulovce. Tel.: 225 977 103

    Docent MUDr. Michal Zikán, přednosta Gynekologicko-porodnické kliniky LF Univerzity Karlovy a Nemocnice Na Bulovce.
    Autor: Daniel Černovský

  • 5.

    RAKOVINA MUŽSKÝCH POHLAVNÍCH ORGÁNŮ: Když stud zabíjí

    Rakovina prostaty je u českých mužů nejčastějším zhoubným nádorem a zároveň se jedná o druhou nejčastější příčinu úmrtí Čechů na zhoubný nádor. Podle nejnovějších dat u nás žije asi padesát tisíc mužů s touto diagnózou. Rakovina prostaty se zpočátku nijak neprojevuje, příznaky se objeví, až když už je onemocnění pokročilejší.

     

    Výskyt prudce vzrůstá a roste s věkem, a to především u mužů nad 60 let. Rakovina varlat je nejčastějším nádorovým onemocněním mladých mužů ve věku 20 – 40 let. Ročně je v u nás hlášeno téměř 500 nových případů. Pokud se objeví nádor včas, je téměř vždy velká naděje na úplné vyléčení. Záleží tedy jen na každém muži, zda překoná stud a při prvních signálech vyhledá lékaře. Statečnost v tomto případě zachraňuje život!

     

    Používáním nových léčebných technologií (např. robotických operací) karcinomu prostaty je nemocný kratší dobu v rekonvalescenci a může se i vyhnout nepříjemným doprovodným následkům, jako je inkontinence a impotence.

     

    ...
    Autor: Blesk

     

    Potřebujete poradit? Volejte v úterý od 10 do 12 hodin. Vyslechne vás Docent MUDr. Viktor Soukup, Urologická klinika Všeobecné fakultní nemocnice v Praze a 1. LF Univerzity Karlovy. Telefon: 225 977 102

    ODBORNÍK: Docent MUDr. Viktor Soukup, Urologická klinika Všeobecné fakultní nemocnice v Praze a 1. LF Univerzity Karlovy.
    Autor: Daniel Černovský

  • 6.

    RAKOVINA ŽENSKÝCH ORGÁNŮ: Základ je prevence

    Rakovina prsu, děložního hrdla a děložního čípku – to jsou nejčastější nádory ženských pohlavních orgánů. Rakovinou prsu ročně onemocní 5 tisíc žen, nádorem děložního hrdla 1600 a karcinomem čípku asi tisíc žen.

     

    Abychom předešli těmto životu nebezpečným diagnózám, jednoznačně platí dbát na preventivní opatření. To znamená především samovyšetřovat si prsy, chodit na mamografi cká či ultrazvuková vyšetření a pravidelné gynekologické preventivní prohlídky. Tato opatření dokážou nádor odhalit včas, rychle zahájit léčbu a tím zachránit pacientce život.

     

    Co můžete udělat sama:

     

    • omezte tučná jídla
    • hlídejte si váhu
    • nekuřte
    • omezte pití alkoholu
    • provozujte bezpečný sex
    • vyšetřujte si prsy 1x měsíčně
    • navštěvujte pravidelně svého gynekologa
    • využijte možnosti hrazeného mamografického screeningu

     

    Potřebujete poradit? Volejte v úterý od 10 do 12 hodin. Vyslechne vás MUDr. Lívia Večeřová, MBA, vedoucí lékař Mamodiagnostického centra Nemocnice Na Bulovce, Praha. Tel.: 225 977 100

    ODBORNÍK: MUDr. Lívia Večeřová, MBA, vedoucí lékař Mamodiagnostického centra Nemocnice Na Bulovce, Praha.
    Autor: Robert Klejch, Daniel Černovský

  • 7.

    RAKOVINA KŮŽE: Jedno znaménko může zničit život

    Mateřské znaménko má skoro každý. A ten, kdo jich má víc, by si je měl jednou za rok, ideálně po létě, nechat zkontrolovat. Proč? Protože i z malé nenápadné pihy by se mohl vyvinout nebezpečný nádor kůže.

     

    Nádory kůže jsou nejčastějšími nádorovými onemocněními vůbec a jejich výskyt trvale stoupá. Nejnebezpečnější z nich je maligní melanom kůže, kterým ročně onemocní v ČR okolo 1200 osob. Ostatní typy kožních nádorových onemocnění jsou ještě asi desetkrát častější.

     

     Jaké jsou příznaky onemocnění?

     

    • znaménko, které začne měnit svoji barvu nebo tvar, svědí nebo krvácí
    • každý nový útvar na kůži, který se rychle mění

     

    Nejdůležitější je důkladná ochrana před ultrafi alovým zářením. Vhodné je používání ochranných krémů, oděvů a neopalovat se v poledních hodinách. Také je třeba vyhýbat se solárkům.

     

    Lidé s mnoha mateřskými znaménky by měli chodit pravidelně na kontroly. „Když je nádor malý, je šance na přežití prakticky stoprocentní,“ tvrdí dermatolog Petr Arenberger. 

     

    Potřebujete poradit? Volejte v úterý od 10 do 12 hodin. Vyslechne vás profesor MUDr. Petr Arenberger, přednosta Dermatovenerologické kliniky 3. LF Univerzity Karlovy a FN Královské Vinohrady. Tel.: 225 977 104

    Profesor MUDr. Petr Arenberger, přednosta Dermatovenerologické kliniky 3. LF Univerzity Karlovy a FN Královské Vinohrady
    Autor: Martin Přibyl

  • 8.

    RAKOVINA PRSU: Léčba dokáže říct STOP

    Karcinom prsu je nejčastějším rakovinovým onemocněním českých žen, jen ročně přibude 6000 nových případů. Onemocní jí dokonce i stovka žen mladších 35 let! Onkologická léčba je rok od roku úspěšnější a podle statistik se může vyléčit až 90 % pacientek.

     

    Důležité však je, aby nezanedbávaly prevenci, a na nádor se tak přišlo včas. Karcinom prsu nejčastěji postihuje ženy starší 50 let, výjimkou však nejsou ani dvacetileté dívky. Na následky rakoviny prsu zemře u nás každoročně přibližně 2000 žen.

     

    Příznaky

     

    • bulka nebo zatuhnutí v prsu
    • zvětšení nebo změna tvaru a velikosti prsu
    • zvětšení mízní uzliny v podpažní jamce
    • zduření nebo zdrsnění kůže prsu
    • změna barvy kůže prsu
    • vtažení bradavky s výtokem nebo bez výtoku

     

    Rizikové faktory 

     

    • nadměrně kalorická jídla, nadbytek tuků
    • kouření
    • alkohol
    • časná menstruace – před 12. rokem života
    • obezita
    • přechod po 50. roku
    • užívání estrogenů v klimakteriu více než 10 let
    • ženy prvorodičky po 30. roce života
    • rodinná dispozice.

     

    V posledních letech jsou k léčbě nádorů prsu využívány především nové léčebné metody, které mnoha nemocným ženám umožňují rakovinu prsu překonat nebo alespoň zpomalit růst zhoubných buněk. Léčba rakoviny prsu je vždy cílená individuálně a je převážně kombinovaná, ve většině případů se nepodává jen jeden typ léčby.

     

    Stále se využívá chemoterapie, která je velmi účinnou léčbou. Bohužel k ní patří někdy dosti nepříjemné vedlejší účinky. Mezi novější terapeutické možnosti patří i léčba biologická, která v posledních letech pro ženy, které mají pozitivní růstový faktor, je léčbou velmi účinnou. Též při biologické léčbě se mohou projevit vedlejší účinky, ale nebývají tak časté a zatěžující. Terapie je rok od roku úspěšnější a podle statistik se může vyléčit až 90 % pacientek. Důležité však je přijít včas.

     

    Potřebujete poradit? Volejte v úterý od 10 do 12 hodin. Vyslechne vás docentka MUDr. Petra Tesařová, CSc., Onkologická klinika Všeobecné fakultní nemocnice v Praze a 1. LF Univerzity Karlovy. Tel.: 225 977 101

    ODBORNÍK: Docentka MUDr. Petra Tesařová, CSc., Onkologická klinika Všeobecné fakultní nemocnice v Praze a 1. LF Univerzity Karlovy.
    Autor: Daniel Černovský

    VIDEO: Brazilka přežila rakovinu a zveřejnila jak vypadá po odebrání obou prsou.

    Fotogalerie
    13 fotografií

Diskuse k článku Přidat názor
Počet komentářů: 0

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi

Dnešní horoskopy