Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Trump po setkání s Putinem: Chováme k sobě vřelé sympatie

Autor: ČTK, ula - 
11. listopadu 2017
12:27

Americký prezident Donald Trump dnes řekl, že se při jeho několika schůzkách s ruským prezidentem Vladimirem Putinem ukázalo, že k sobě chovají vřelé sympatie. Putina se prý dotýká obviňování z ruského vlivu na volby v USA a vyšetřování tohoto vlivu v USA podle Trumpa brání zlepšení americko-ruských vztahů.

Oba státníci se zúčastnili summitu Rady pro ekonomickou spolupráci Asie a Tichomoří (APEC) a původně se uvažovalo, že se na jeho okraji sejdou k bilaterální schůzce. Trump řekl, že s Putinem krátce hovořil dvakrát nebo třikrát a že se prokázalo, že k sobě chovají vřelé sympatie.

Zlepšení vztahů obou zemí podle něj brání vyšetřování, které se vede v USA kvůli údajnému ovlivňování amerických prezidentských voleb ze strany Ruska. Putina se to podle Trumpa osobně dotýká a při setkání obvinění o vměšování Ruska do voleb odmítl. Putin Trumpa popsal jako vzdělaného člověka, s nímž se v osobním kontaktu dobře jedná.

Schválení prohlášení k Sýrii

Mluvčí Kremlu dnes oznámil, že oba prezidenti schválili prohlášení k Sýrii. Shodli se v něm na tom, že Rusku i USA jde v Sýrii předně o porážku Islámského státu a že obě země budou respektovat nezávislost Sýrie a její jednotu. Trump k tomu prohlásil, že tato dohoda „zachrání ohromný počet lidských životů“.


Na závěr summitu se pochvalně zmínil také o čínském prezidentovi Si Ťin-pchingovi. Je to prý dobrý člověk, jemuž jde o dobrou věc. Měl by ale prý využít svého vlivu na Severní Koreu a vyvinout na ni větší tlak. Čína podle něj pomáhá držet KLDR na uzdě a rovněž vliv Ruska má velký dopad.

Video  Oliver Stone zpovídá Putina! Jak to má s Trumpem? Falšoval americké volby?  - Prima ZOOM
Video se připravuje ...

Trump se vyjádřil ve Vietnamu i k případu kandidáta na uvolněné senátní křeslo – republikána Roye Mooorea. Řekl, že prokáže-li se pravdivost obvinění ze zneužití 14leté dívky, pak by měl odstoupit. Mluvčí Bílého domu Sarah Sandersová v pátek řekla, že je Trump toho názoru, že pouhé obvinění by soudci Mooreovi nemělo zničit život.

Zobrazit celou diskusi