V krabici naleznete samotnou konzoli, HDMI kabel pro připojení do televize, síťový kabel do elektrické zástrčky, lehce pozměněný ovladač (detaily jsou čistě kosmetického rázu) a dvě tužkové baterky do něj. Microsoft se bohužel nepoučil z předchozího nezdaru, ani se neinspiroval u konkurenčních ovladačů DualShocku 4 k PlayStation 4 a Pro gamepadu k Nintendu Switch, které se pohodlně nabíjí z USB. Zřejmě chce hráče přimět k dokoupení separátně prodávané nabíječky.

Konzole jako taková má velmi hezký design. Původní Xbox One vypadá jako starý ošklivý videopřehrávač. Navíc má elektrický zdroj mimo samotnou konzoli, takže jste společně s ní museli umístit k TV ještě velkou cihlu. Novější a zmenšený Xbox One S má krásný minimalistický design, zdroj uvnitř, ale bílá barva se podle mě k Xboxu nehodí, i když šlo o barvu původního modelu Xboxu 360. XOX má černou barvu a ta mu sluší.

S rozměry 30 cm x 24 cm x 6 cm je o něco málo širší než Sko, ale zase je nižší. Celkově jde o nejmenší Xbox One vůbec. Zdroj je uvnitř, a i když hrajete dlouho a konzole dostává zabrat, vůbec se nerozžhaví. Navíc je XOX velmi, ale opravdu velmi tichý. To se o PS4 Pro rozhodně říct nedá. Ta při náročných situacích hučí jako větrný mlýn, do kterého spadl řvoucí mlynář a topí jako rozpálená kamna. V tomto je rozdíl oproti konkurenci markantní.

V konzoli naleznete i dvoutýdenní poukazy na služby Xbox Live Gold (hraní po internetu, 4 hry měsíčně k tomu) a Game Pass (možnost hraní vybraných titulů z knihovny). Vzhledem k tomu, že jsou obě služby placené, přijdou vhod. Zvláště začínajícím hráčům. Cena je stanovena na 13 490 Kč, což je oproti PS4 Pro za 10 790 Kč. Rozdíl je ale i v jejich výkonu a v tomto směru XOX vyhrává na celé čáře.

Má výkonnější procesor, grafickou kartu i operační paměť. Když jsem se podíval na obou konzolích na multiformátové hry jako Rise of the Tomb Raider a Assassin’s Creed Origins, byl rozdíl zřejmý ve prospěch XOX. Textury byly detailnější. Mnohem větší rozdíl je však znát u exkluzivních titulů pro Xbox One. Většina AAA videoher od Microsoftu již dostala obří patche pro XOX a ty, u kterých se tak ještě nestalo, to čeká v nejbližší době.

Forza Motorsport 7 (screen z XOS a obrázek z XOX) po updatu neskutečně prokoukla. Textury jsou ostré a neuvěřitelně detailní. Stačí se podívat na auta a spadne vám čelist na zem. To vše při stabilních 60 FPS a s podporou HDR. Samotná jízda je tak plynulejší. Mnohem hezčí je na XOX i sci-fi akce Gears of War 4. Texury jsou ostré jako ozubený řetěz Lanceru, podpora HDR také nechybí a plynulý framerate při 60 snímcích za vteřinu oceníte v multiplayeru.

Grafické updaty potěšily. Mají však svou stinnou stránku. Jsou totiž neskutečně velké. Xbox One X je dodáván s 1TB velkým harddiskem, z nichž slouží jako úložný prostor pouze 790 GB. Když stažená hra zabere na disku třeba 60 GB a grafický update polovinu toho, je HDD za chvíli plný. A to není ideální. Problém s místem lze vyřešit dokoupením libovolného externího HDD, ale to jsou další peníze navíc.

Oproti konkurenci přehrává XOX 4K Blu-raye, což je možnost, která se více než hodí. Filmů v tomto formátu vychází čím dál tím více. Konzole je přehrává bez problémů i s HDR podporou. 4K Blu-ray přehrávače mají samozřejmě více možností, ale XOX je pro běžné pouštění filmů více než dostačující. Nový Xbox navíc podporuje vyspělý hudební formát Dolby Atmos. Samozřejmě u filmů i videoher.

Fotogalerie
21 fotografií

Xbox One X je konzolí pro ty nejnáročnější hráče. Pokud chcete hrát na vizuální a technické úrovni jako s hi-end PC sestavou, tohle je zařízení pro vás. Pokud máte doma starý Xbox One, je na čase ho vyměnit. Jestli jste majitelé Ska, je výměna za XKo na zvážení. Na závěr dodáme, že poslední Forza je skvělá a dvojrozměrný Cuphead je geniální dílo, ale hardware XOX neprověří. Chceme ještě více exkluzivních videoher, Microsofte! Z nové konzole jsme jinak vážně nadšení.

Porovnání konzolí
Autor: Blesk

Hodnocení Blesk.cz: 9/10

Plusy:
Skutečně nejvýkonnější konzole
Hezký design
Velmi tichý stroj
Přehrávání 4K Blu-rayů
Podpora zvuku v Dolby Atmos

 

Minusy:
Ovladač je stále na baterky
Grafické updaty her jsou obří a HDD nestačí

 

Infobox
Datum vydání: 7. listopad 2017
Platformy: Xbox One X
Cena: 13 490 Kč
Výrobce: Microsoft
Vydavatel: Microsoft
Distributor v ČR: Microsoft
Jazyk: AJ