Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

16 milionů turistů vzalo Česko útokem. Přibývají Asiati, vrací se Rusové

Autor: Zuzana Zelenková - 
11. listopadu 2017
06:04

V letošním roce do Česka zamířilo vůbec nejvíc turistů od roku 2000. Do hotelů a penzionů přijelo za první tři letošní čtvrtletí 15,85 milionu turistů. Podle Českého statistického úřadu přijelo podstatně víc Číňanů, Korejců a Rusů. Podle Asociace hotelů a restaurací se hoteliéři konečně odpíchli ode dna po krizi, kterou několik let prožívali.

„My jsme po době krize, která proběhla kolem roku 2009 a dál, zaznamenali už druhým rokem, že jsme se odpichujeme ode dna, tedy i hotelnictví se zvedá,“ uvedl pro Blesk.cz Stárek. Ten letos předpokládá, že se o 13 procent zvednou tržby za disponibilní pokoj. A to nejenom tím, že do Česka přijede víc lidí, to znamená, že jsou více obsazené hotely, ale i průměrnou cenou.

Vrací se Rusové

Příští rok by podle odborníka měl být podobně dobrý. „To je pozitivní zpráva. Na druhou stranu je třeba říct, že růst nebude trvat věčně. Je tedy dobré mít to v patrnosti. Nemyslíme si, že by měl být příští rok rozdílný, pokud se tedy něco zásadního nezmění, předpokládáme dobré výsledky i v příštím roce,“ dodal Stárek.



Z klientů se podle něho začali hodně vracet Rusové. Propad, který hoteliéři zaznamenali, se tedy pomalu vrací zpátky. Za náš největší zdroj turistů ale stále označuje sousední Německo.  

„Česká republika se stává oblíbenou turistickou destinací pro asijské země. Výrazně roste počet turistů z Číny a Jižní Koreje. Více turistů k nám míří i z Japonska a Tchaj-wanu. Na rozdíl od situace v letech 2015 a 2016 se začal meziročně zvyšovat také počet turistů z Ruska,“ potvrdila předsedkyně ČSÚ Iva Ritschelová.

Delší sezona, víc pracovních míst

Letošní sezonu si pochvaluje i Asociace cestovních kanceláří. „To, že přijelo nejvíce turistů od roku 2000, znamená velký přínos pro ekonomiku, pro hoteliéry a další služby, ale také pro maloobchod a dopravní společnosti. Vzniklo mnoho nových pracovních míst, prodloužila se sezona a vše nasvědčuje tomu, že by to mohl být dlouhodobější trend,“ popsal pro Blesk.cz Jan Papež z asociace.

Podle předsedkyně Asociace organizací cestovního ruchu Zuzany Vojtové má Česko potenciál tento trend udržet i v dalších letech. „Turistická nabídka v České republice se neustále rozvíjí, rekonstruují se objekty, vytváří se nové turistické produkty, doplňuje se infrastruktura a roste kvalita služeb. Jsme navíc stále považovaní za bezpečnou destinaci. I proto jsme vyhledávaní,“ uvedla pro Blesk. cz Vojtová.

Zahraniční turisté „obsazují“ Prahu

Navíc i podle ní přibývá turistů ze vzdálenějších trhů, jako je Asie nebo třeba Skandinávie. Na druhé straně je podle odbornice dobré mít v patrnosti, že cestovní ruch je velmi citlivá a křehká oblast, ovlivněná bezpečností i ekonomickou situací turistů.

Vojtová neopomenula ani přínos pro stát. „Význam cestovního růstu pro ekonomickou situaci je také značný. Ať už to jsou nová pracovní místa, nebo nemalý podíl na HDP,“ dodala Vojtová.

Od začátku roku až do září využilo české hotely o 9,7 % více hostů než ve stejném období loňského roku. Domácích turistů bylo osm milionů. Těch ze zahraničí dorazilo na 7,8 milionu. To je v meziročním srovnání o 10 procent víc.

Němců přijelo jeden a půl milionu, dále to bylo 524 tisíc Slováků a 485 tisíc Poláků. Hostů z Ruska k nám zamířilo o 40,8 procenta více než loni. Z Číny jich potom do tuzemských hotelů zamířilo o 44,2 procenta víc, o 30 procent pak narostla návštěvnost z Koreje.

Kam zamířilo nejvíc zahraničních turistů? Byla to Praha se 63 procenty. O druhé místo by se pak podělily jižní Čechy a Jihomoravský kraj. Tuzemští turisté pro změnu nejvíc vyráželi na jižní Moravu.

agfor ( 11. listopadu 2017 09:23 )

Z Itálie i Španělska je vyhánějí, tak se cpou do Čech, kde si za své platy žijí jak prasata v žitě a Češi se svými almužnami jen čumí. jen cikáni jsou spokojeni, protože jejich dávky jsou vyšší než platy poctivě pracujících.

petr11 ( 11. listopadu 2017 07:33 )

....ještě je v Praze zatím bezpečněji a to i díky tomu, že tu po léta vládli komunisti, že?

Zobrazit celou diskusi