Pořádná škatulata zažila produktová řada iPad a i tady lze mluvit o úspěchu. Prodeje tabletů dlouhodobě klesají, ale Apple vykázal meziroční růst o 11 %. Zdá se, že kombinace špičkově vybavených iPadů Pro a dostupného základního iPadu zabrala. Počítačů Mac se prodalo o 10 % více než před rokem.

TIP: Aplikace pro iPhone, bez kterých nedokážu žít [Marek Lutonský]

V důležitosti produktových divizí jsme přeskočili služby, které už jsou u Applu druhé za iPhonem. Příjem je o 34 % výše než loni na 8,5 miliardách dolarů. Při konferenčním hovoru padla zmínka o Apple Music, což je jedna ze služeb zahrnutých v  balíku, a tam je meziroční nárůst dokonce 75 %.

TIP: Návody na internetu slibují znásobení paměti iPhonů a Androidů. Dá se jim věřit? 

Nejrychleji rostoucí produktovou skupinou je „Ostatní“, která přinesla o 36 % vyšší příjmy. Apple neuvádí, které produkty se zasloužily nejvíce, víme jen, že skupina obsahuje Apple Watch, Apple TV, sluchátka AirPods a další příslušenství.

To vše znamená příjem téměř 53 miliard dolarů a meziroční nárůst o 12 %. iPhone se na příjmech podílí 55 %. Čistý zisk meziročně vyskočil dokonce o 19 % na 10,71 miliardy dolarů, tedy asi 236 miliard korun. Nadšení investorů se projevilo růstem hodnoty akcií na nový rekord. S tržní hodnotou kolem 868 miliard dolarů je Apple nejcennější veřejně obchodovanou společností na světě. Klíčová otázka však zní: jak se povede kvartál následující? Bude první pro iPhone X, který má předznamenat budoucnost stěžejní produktové řady a tedy celého Applu.