Blanka byla v minulosti za přemrštěnou cenu oproti plánům velice kritizována. Ve výsledku však Praze pomohla a řidiči i městské části si tunely až na výjimky chválí. Horší už je to však s podzemními garážemi na Letné a Prašném mostě. Trvalo dlouhé dva roky, než na Letnou vjela první vozidla, druhé garáže jsou však stále uzavřené.

Radní magistrátu už několikrát slibovali jejich otevření, naposledy radní pro dopravu Petr Dolínek (ČSSD) řekl, že tu zaparkují automobily na začátku příštího roku. Ani to se však nestihne, teprve v lednu by totiž měla proběhnout kolaudace. Stovky míst však nebudou moci využít všichni.

Na SUV zapomeňte

Maximální výška vozidla, která sem budou moci vjet, je pouze 2,1 metru. S větším SUV můžete tedy mít problémy a jednoduše se sem nevejdete. Zároveň je také jasné, že autobusy vozící tisíce turistů na Pražský hrad budou stále parkovat u vchodu do areálu. Garážové stání je pro ně nízké a nevejde se sem ani menší mikrobus. „Garáže Prašný most zatím nejsou zkolaudovány, protože se v nich uskutečňují dokončovací práce. Kolaudaci předpokládáme v lednu 2018. Garáže jsou skutečně navrženy na výšku vozidla maximálně 2,1 m,“ řekl pro Blesk.cz mluvčí magistrátu Vít Hofman.

Nová parkovací stání s otevřením Prašného mostu měla mít také Praha 6, která by si je pronajala za nízkou částku od magistrátu. Podle informací Blesk.cz se ale jednání komplikují kvůli zpožďování termínů a také ceně za pronájem. Energie by totiž mohly být dražší než příjmy z nájmu.

Magistrát si představuje částku pro rezidenty okolo 800 korun za měsíc, podobně jako na Letné by platili i mimopražští řidiči, tedy 25 korun za hodinu a celodenní parkování za 125 korun. „Praha 6 chce mít kontrolu nad tím, jak bude parkovací dům fungovat. Přišlo nám to jako správná cesta, aby nám Praha garáže pronajala. Chceme, aby část rezidentů městské části měla zvýhodněná parkovací místa. Máme také představu o tom, že by tam mohli parkovat například městští policisté, kteří dojíždějí ze Středočeského kraje,“ popsal dříve pro Blesk.cz radní pro dopravu Prahy 6 Roman Mejstřík (ANO). Zatím ale není jisté, jestli dojde ke shodě.

Podívejte se, jak vypadají garáže na Letné:

Fotogalerie
12 fotografií