South Park: The Fractured But Whole je přímým pokračováním tahového RPG South Park: The Stick of Truth, které se zaměřovalo na zesměšňování fantasy franšíz jako Hry o trůny nebo Pán prstenů. Příběh se tentokrát nemotá kolem mágů a princezen, ale zaměřuje se na superhrdiny. Hádáte správně, tvůrci se navážejí do aktuálního ždímání komiksových předloh často znásilňovaných hollywoodskými adaptacemi.

Ano, řeč je o snímcích se superhrdiny od Marvelu a DC. Protagonisty se tentokrát stávají Cartmanovo alter ego Coon a jeho parta. Ti se snaží najít ztracenou kočku a peníze z odměny za její nalezení použít na zaplacení vlastní franšízy. A vy do toho vstupujete jako nové děcko – postava, kterou si sami stvoříte. Příběh je správně šílený a nese se v duchu předlohy. Ostatně, stojí za ním sami tvůrci seriálu Trey Parker a Matt Stone, přičemž první jmenovaný dokonce z pozice ředitele. Právě proto je tato hra South Parkem každým coulem.

Jako černoch budete mít obtížnost nejvyšší.
Autor: Blesk - Ladislav Leimer
Fekální humor je přítomný na každém kroku. Nechybí oblíbená sr*cí minihra na toaletě, kde se musíte nejdříve pořádně naplynovat, aby z vás požadované le*no vyletělo. Prdění je naprosto běžným útokem a nechybí ani balonky naplněné močí. Jak už to tak ale u South Parku bývá, nejde jenom o fekálie. Nalézt v něm lze i poselství o aktuálním kontroverzním dění ve světě. Konkrétně o rasismu vůči černochům.

Při rozehrání nové hry si zvolíte obtížnost barvou kůže. Nejjednodušší ji budete mít v roli bělocha, zatímco v kůži černocha bude vše těžké. Tak jako ve skutečném životě, podotýká trefně videohra. Poukazuje také pravdivě na závislost na sociálních sítích. Vaším úkolem totiž bude získat na Coonstagramu co nejvíc sledujících a vyfotit si s nimi selfie. Ale aby se s vámi někdo vyfotil, musíte být dostatečně populární.

Na bitevním poli je možné se pohybovat po polích.
Autor: Blesk - Ladislav Leimer
The Fractured But Whole je opět tahovým RPG. Soubojový systém byl ale pozměněn. Nyní se pohybujete po bitevním poli rozděleném na čtverce. Umožňuje tak více taktizování i využití hromadných útoků v prostředí. Na výběr je mnoho postav inspirovaných superhrdiny jako rychlík, brutalista atd. Postupem času se vám jich odemkne víc. A jak tak budete prozkoumávat South Park, zjistíte nejenom, že je jeden dům jako druhý, ale že si osvojujete všechny bojové schopnosti a sílíte.

Hra není krátká. Než ji dokončíte, uplyne dobrých 20 hodin. Ke konci jsou však již souboje přece jenom stereotypní a dochází jim šťáva. Nepřidává jim ani to, že videosekvence při superútocích nelze přeskočit. Poprvé, podruhé i potřetí jsou vtipné. Pak se už okoukají. Rozptýlení přichází při exploraci bohužel identických domů, když jste postaveni před sice jednoduché, ale zábavné hlavolamy. Kromě humoru je na hře nejlepší další věc – technická stránka.

Fotogalerie
22 fotografií

Dvourozměrná grafika je naprosto parádní a propracovaná ve stylu seriálu. Pokud zrovna nebojujete, máte pocit, že se díváte na nový díl v televizi a nehrajete hru. Dabing od tvůrců seriálu je také geniální. Tohle je prostě propracované RPG a neskutečná pr*el v jednom. Vždyť už podtitul The Fractured But Whole je k popukání. But Whole jako Butth*le neboli čokodíra. I to tvůrcům v názvu prošlo. Jsou totiž chytří jako sama hra, jen to vše maskují pod nánosy fekálií.

 

Hodnocení Blesk.cz: 8/10

Plusy:
Fenomenální grafika jako ze seriálu
Tak vtipné, že se smíchy málem po*erete
Vskutku propracované RPG
Soubojový systém byl pozměněn
Jednoduché, ale zábavné hádanky

Minusy:
Souboje jsou ke konci už stereotypní
Videa při superútocích nejdou přeskočit
Domy vypadají v South Parku až moc identicky

 

Infobox
Datum vydání: 17. října 2017
Platformy: PlayStation 4 (testováno na PS4 Pro), Xbox One, PC
Cena: 1799 Kč (konzole), 1599 Kč (PC)
Výrobce: Ubisoft San Francisco
Vydavatel: Ubisoft
Distributor v ČR: Playman
Jazyk: AJ