Celkem 28 projektů se dostalo do finální skupiny projektů, které vzešly přímo od obyvatel Prahy 8. Právě probíhající hlasování rozhodne, které nápady se budou skutečně realizovat za peníze, které městská část poskytne z celkového rozpočtu 10 milionů korun.

Mladí apelují například na vznik skateparku v Bohnicích, kde by v Pomořanské ulici došlo k umístění prvků pro skateboard, koloběžky i kolečkové brusle. Mezi nápady, ze kterých čiší nadšení mladých, patří například parkurové hřiště pro teenagery v Žernosecké ulici či oprava zdi pod Proseckými skalami, která by se natřela moderní malbou s inspirací libeňským rodákem Karlem Hlaváčkem.

Mezi finalisty se dostaly také projekty, které vyzdvihují spíš bezpečnost chodců a obyvatel Prahy 8. Patří mezi ně zvýšení přechodu v Zenklově ulici, vznik nového chodníku pro pěší na trase Čimice – Kobylisy nebo instalace zklidňujících prvků v lokalitě Zóny 30 u Rokytky.

Někteří rodiče by chtěli zastřešení plachtou pro dětská hřiště.
Autor: MČ Praha 8

Někteří místní obyvatelé pak volají po zdokonalování dětských hřišť, sportovišť nebo veřejného prostoru, kam by se dala umístit fontána nebo další dekorativní prvky. Psí louce u Povltavské ulice nedaleko budovy úřadu by podle pejskařů slušelo osvětlení a umístění pítka.

„V participativním rozpočtu Prahy 8 za první týden hlasovaly už zhruba dva tisíce lidí,“ uvedla tisková mluvčí městské části Marcela Voženílková s tím, že slavnostní vyhlášení výsledků proběhne v pondělí 20. listopadu. Do té doby mohou lidé bezplatně hlasovat na webu projektu, kde se lze seznámit se všemi projekty. Před samotným rozdělováním kladných a záporných hlasů k jednotlivým nápadům je potřeba nechat si na mobilní telefon bezplatně poslat kód, který hlasování na internetové stránce aktivuje.

Podívejte se na vybrané návrhy obyvatel Prahy 8:

Fotogalerie
11 fotografií

Ve veřejném prostoru Prahy 8 se letos začaly objevovat i mnohé bizáry. Prohlédněte si podivné kovové konstrukce, které zkrášlily prostor Kaizlových sadů v Karlíně: