Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Matku s dítětem zatkli při návštěvě v Íránu: Prý chtěla svrhnout režim, ve vězení je už 18 měsíců

Autor: lm, ČTK - 
9. listopadu 2017
14:16

Už 18 měsíců je v íránském vězení a manžel ji neviděl. Britka Nazanin Zaghari-Ratcliffe (38) byla zatčena, když jela rodičům v Íránu ukázat novorozenou dceru. Za údajný pokus o svržení režimu dostala v tajném procesu pět let natvrdo. Její dcerka se modlí, aby se maminka do Vánoc vrátila.

Britka s dvojím občanstvím byla v Íránu zatčena loni v dubnu, když tam přijela za příbuznými s malou dcerou. Při odletu ji zadrželi a umístili do nechvalně proslulého vězení Evin, kde podle různých zpráv dochází k mučení a sexuálnímu zneužívání vězňů. Dceru úřady umístily k příbuzným, kteří dlouhou dobu nevěděli, co se Nazanin stalo. Poté se ukázalo, že žena byla 45 dní na samotce a nebylo jí umožněno ani mluvit s právníkem.

Nazanin pracovala pro nadaci Thomson Reuters, zaměřenou na školení pro novináře a na lidskoprávní témata a to byl podle rodiny patrně kámen úrazu. Podle původního obvinění se podílela na spiknutí, jehož cílem bylo svrhnout íránský režim. V novém obvinění se tvrdí, že se připojila k organizacím, které se zaměřily na svržení vlády. Zúčastnila se také demonstrace pořádané u íránského velvyslanectví v Londýně. Nadace Thomson Reuters považuje všechna obvinění za výmysl, organizace v Íránu nepůsobí. Trváme na její stoprocentní nevině a na tom, že ta směšná obvinění musejí být zrušena,“ sdělila zástupkyně organizace Monique Villaová.

Za uvedené činy dostala v tajném procesu pětiletý trest. Íránský zákon navíc neuznává princip dvojího občanství a s osobami, které je mají, jedná jako s Íránci a neumožňuje kontakt s konzulárním oddělením. Britské ministerstvo zahraničí se snaží podle svého vyjádření k případu získat víc informací a jak tento úřad, tak premiérka prý o Nazanin hovořili s íránskými zástupci na Valném shromáždění OSN. S příbuznými v Londýně i v Teheránu se sešel náměstek pro záležitosti Blízkého východu.

Zatímco je Nazanin ve vězení, její manžel Richard nedostal víza do Íránu a musí čekat bez manželky a dcery v Británii. Se svou dcerou Gabrielle je v kontaktu aspoň přes skype a holčička si prý moc přeje, aby Vánoce už všichni oslavili spolu.Mamince v neděli řekla, že se modlí k Bohu, aby ji propustili,“ popsal nešťastný muž.

 

 

Nezadat ( 9. listopadu 2017 14:51 )

No a co,tam údajně není demokracie,ale legálně zvolená vláda v Katalánsku jde do vězení a evropská unie jen přihlíží a prohlašuje jak je demokratická.Kosovo demokratické referendum a odtržení od Srbska.Krym demokratické referendum za odtržení a sankce proti Rusku.To samé v Katalánsku a neuznáni referenda.Podle mne novodobý evropský fašismus v čele z p.i.čou makrelou.Skvělý pohrobek Hitlera,který se v pekle řehtá jak kope demokracii do řiti.

Zobrazit celou diskusi