Metropole vykoupí pozemky nutné pro výstavbu metra D z Pankráce do Písnice, což potvrdila i rada magistrátu. Diskutovanou otázkou však byla cena, vlastníci si řekli o milion více, než Praha původně chtěla zaplatit. Nakonec se ale radní shodli, že bude jednodušší zaplatit více, ostatní kroky by se nevyplatily. Za parcely v katastru Písnice a Kunratic zaplatí zhruba 15 milionů korun.

Znalecký posudek města stanovil cenu několika pozemků na 14,2 milionu korun. Vlastníci ale požadovali cenu o asi 6,4 procenta vyšší. Město na jejich požadavek následně přistoupilo, pozemky totiž nutně potřebuje a případné vyvlastnění by vyšlo ve výsledku dráž a celý proces by navíc neúnosně prodloužilo.

Práce by měly začít do dvou let:

Hlavní město v uplynulých týdnech vykoupilo v Písnici ještě další pozemky. Na nich má být v budoucnu vybudováno záchytné parkoviště P+R nebo provozní objekt metra.

Problémy s pozemky

Magistrát a dopravní podnik se s potížemi s výkupy pozemků potřebných pro stavbu trasy D potýkají dlouhodobě a část pozemků stále schází. Jedním z důvodů je situace, kdy lidé chtějí pozemky koupit dráž, než je odhadní cena, což s sebou nese problémy, které následně musí řešit magistrát jednotlivě. Tomu by mohla předejít nová společnost, která by pozemky mohla koupit dráž, zatím však nevznikla.

Jako první část nové trasy metra má vzniknout úsek Pankrác až Olbrachtova. Tady je nejsnazší získat potřebné pozemky. Na první úsek má navázat další část, vedoucí ke stanici Nové Dvory. Tento úsek by mohl být podle dřívějších vyjádření vedení města hotov v roce 2023. Následně bude metro prodlouženo do Písnice.

Na nové lince budou jezdit také soupravy bez řidiče. Metro D vyjde podle odhadů na 50 miliard korun a bude mít celkem osm stanic. Stavba metra D má spojit centrum metropole se sídlišti na jihu a odlehčit přetížené trase C. Do budoucna je v plánu také trasa z Pankráce na Náměstí Míru.

Fotogalerie
14 fotografií