Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Zázrak z úlu: Med pomůže při oparu i menopauze. Lečí se i včelím bodnutím

Autor: Zuzana Zelenková - 
12. listopadu 2017
21:45

Med většinou používáme jako sladidlo, popřípadě v době chřipkového období je dobrý například při škrábání v krku. Podle tvrzení některých odborníků je to ale mnohem šikovnější pomocník, než nás třeba někdy napadlo. Umí prý pomáhat od menstruačních bolestí, blahodárně působí třeba i při menopauze, ale dá se využít třeba také k hojení ran.

Medu se připisují skoro až zázračné účinky. Nikdo je však do hloubky nezkoumal. „Tyto informace se udávají, ale vědecké studie jsem jako veterinář nikde nečetl. Med tím, že obsahuje jednoduché cukry a obsahuje vitamíny, obecně podporuje aktivitu a obranyschopnost organismu,“ popsal pro Blesk.cz veterinář a místopředseda Českého svazu včelařů Miloslav Peroutka.

Podle experta funguje med třeba na opary, má kyselou reakci a vyživuje poškozenou tkáň. Jedná se však jen o podpůrnou funkci, nedá se tedy tvrdit, že umí působí proti virům. „V medu jsou jednoduché cukry a podporuje hojení. Už ve středověku věděli, že se rány nejlépe hojí po medu,“ vysvětlil Peroutka.

Obsahuje peroxid vodíku

Oblíbené sladidlo obsahuje také peroxid vodíku a tím dezinfikuje. Je kyselý svou reakcí a obsahuje jednoduché cukry. Všechno dohromady působí na ránu, která se dobře regeneruje. Podle odborníka stačí med na postižené místo jen tak namazat.


Podle farmaceutické firmy je vhodný při menopauze i na zklidnění menstruace. „Včelí produkty se osvědčily jako skvělý pomocník při tlumení příznaků menopauzy. Mateří kašička pomáhá srovnat hladinu estrogenu, jelikož obsahuje látky, které jsou podobné ženským hormonům. Včelí produkty potlačují nepříjemné projevy menopauzy, jakými jsou například známé návaly horka a potu, bušení srdce, náladovost nebo únava,“ vysvětlil Petr Galle ze společnosti Vegall Pharma.

Kromě zranění působí blahodárně také při kožních potížích. Ovšem pomůže i v boji s oparem. Ten se doporučuje již v začátcích, kdy rty brní či svědí, potírat tinkturou z propolisu, propolisem, nebo medem. V tomto případě je zapotřebí ujistit se, že se jedná o kvalitní a tepelně neupravovaný med, ideálně přímo od včelaře.

Lepší účinek v teplém mléce

Pravidelná konzumace medu také preventivně působí a léčí řadu dalších neduhů jako podzimní deprese, záněty močových cest, nespavost, nervozita, nebo neklidný spánek. Umí dokonce čistit organismus. Podle odborníků se účinek medu prodlouží, pokud ho rozpustíme v teplém mléce.


Zajímavá je i Apiterapie. Api v překladu znamená včela, jde tedy o léčbu včelími produkty, ale i „včelou“ jako takovou. „Je to terapie založená na včelích produktech. V Rumunsku dokonce měli celou kliniku, na které léčili včelími produkty," vysvětlil Peroutka.

Dále existuje apiakupunktura, kde místo zavádění jehly se do daného místa se nechá bodnout včela. Podle experta tato léčba přináší skvělé výsledky.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi