Nutno říci hned na úvod, že veškerý česko-slovenský sortiment je v obchůdku Slovak-Czech Varieties o něco dražší než u nás.

Pro porovnání – tyčinka Margot doma v průměru stojí okolo 16 korun, v obchůdku manželů Uherikových je za 1,25 dolaru, což je v přepočtu něco málo přes 26 korun. Pokud jde o oblíbené znojemské okurky: u nás je koupíme v průměru za cca 40 korun, v USA za 3 dolary 80 centů, což je v přepočtu okolo 80 korun.

„Právě pro tyto okurky k nám jezdí manželé Formanovi, mají je moc rádi a pokaždé si jich berou několik láhví,“ prozrazuje Nedělnímu Blesku Jarka Uherik. „To je pravda, že tam rádi jezdíme. Jsme s Milošem za ten obchůdek ve čtvrti Queens vděční! Mají i hladkou mouku a sádlo,“ pochvaluje si spisovatelka Martina Formanová. „Když dojdou okurky, okamžitě tam svou ženu posílám,“ směje se režisér Forman. „Můžeme se po nich doma, jak to říci slušně, ujíst,“ dodává. 

Rohlíky z USA

„České speciality je velice složité do USA dostat. Něco si vozíme leteckou přepravou cargem, na něco máme své lokální distributory – pokud jde třeba o uzeniny. Co nemůžeme sehnat přímo z Čech, tak objednáváme třeba od Němců či Chorvatů,“ prozrazuje paní Uherik. „Pokud jde o pečivo, to se nevyplatí vozit z  Česka, ztvrdlo by. Takže ho tady necháváme péct v evropské pekárně. A každou sobotu si pro něj jezdíme. Teď máme ještě zbytek v ledničce,“ ukazuje nám balení rohlíků vedle českého sádla a uzenin.

Český alkohol a hlavně pivo ale bohužel v obchůdku neseženete. „To je velmi složité na dovoz. Bohužel ho nemáme,“ říká majitelka. „Ale v  českých hospodách tady v  New Yorku si pivo od nás dát můžete,“ upřesňuje. Už za pár dní začnou v obchůdku prodávat také české vánoční kolekce a cukroví. „Kolekce jsou dovezené od nás, cukroví pečeme. Ne tedy já, ale někdo jiný. Ale doma ho peču, nejraději vanilkové rohlíčky,“ usmívá se paní Uherik.

Pracovala ve Dvojčatech

„Manžel emigroval už před 30 lety. Já jsem přišla původně pracovat pro jednu českou firmu do Dvojčat. Potom, co firma zavřela, bylo to ještě před 11. zářím, tak jsme se rozhodli otevřít obchod,“ popisuje Jarka Uherik s tím, že obchůdek je otevřený sedm dní v týdnu. „Na víkendy máme výpomoc,“ doplňuje.

Kus domova pro Toma

Do obchůdku chodí nakupovat i Čech Tomáš Picek (27), který žije a pracuje v New Yorku. „Je to tady kus domova. Kromě jiných věcí si tady vždy kupuju oblíbené pikao. To je vlastně i návrat do dětství,“ dodává Tomáš, který pracuje v recepci nového hotelu Public. Díky tomu se setkává s řadou světoznámých hvězd, které v něm pravidelně nocují nebo se v hotelu účastní akcí. „Naposledy jsem během své práce mluvil např. s modelkou Claudií Schiffer,“ dodal Tomáš.

Fotogalerie
12 fotografií