Obyvatelé Letné a Holešovic mohou nově chodit na Strossmayerovo náměstí za vzděláním nebo zábavou. Na sloupu veřejného osvětlení visí nová červená třípatrová knihobudka, ze které si lidé mohou zdarma brát knihy nebo do ní naopak přidávat svazky, které už nepotřebují.

Někteří místní se na sociálních sítích pozastavovali nad vzhledem této novinky. Proč tedy vypadá tak, jak vypadá? „Knihobudka se jmenuje Červený parazit, odtud pochází také její pojetí. Budí tedy dojem jakéhosi cizopasníka, který žije na pouličních lampách či jiných městských sloupech. Jde ovšem o pozitivní soužití, tedy symbiózu, ze které mají kolemjdoucí užitek,“ vysvětlil ke vzhledu tiskový mluvčí Prahy 7 Martin Vokuš.

Vzhled vytvořili studenti

Trojici zastřešených poliček na knihy navrhli studenti ateliéru produktového designu Vysoké školy uměleckoprůmyslové pod vedením Michala Froňka a Jana Němečka ze studia Olgoj Chorchoj. Finální realizace vzešla ze sedmnácti původních návrhů.

Podívejte se, jak knihobudka vypadá:

„Rozhodli jsme se pro realizaci Červeného parazita podle návrhu Matyáše Kočnara. Líbilo se nám konstrukčně jednoduché, estetické a funkční řešení, které lze snadno umístit na pouliční osvětlení či jiné sloupy, které se ve veřejném prostoru vyskytují,“ uvedl radní Prahy 7 Pavel Zelenka (Praha 7 sobě).

Další budou stejné

Pokud se provoz knihobudky na Strossmayerově náměstí osvědčí, hodlá se radnice Prahy 7 v příštím roce věnovat možnostem rozšíření této služby o další dvě až tři knihovny. „V takovém případě bychom pravděpodobně zachovali stejný design, aby byly knihobudky dobře rozeznatelné,“ vysvětlil mluvčí Martin Vokuš.

Po křtu první knihobudky v Praze 7 se na radnici začaly obracet různé provozovny, které by měly zájem se o další podobné veřejné knihovničky starat. „Všechny nabídky vyhodnotíme a zhruba do jara příštího roku bychom chtěli vytipovat nejvhodnější místa pro umístění dalších knihobudek,“ dodal Martin Vokuš.

Fotogalerie
8 fotografií