Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Islámský stát zaútočil na uprchlíky. Desítky mrtvých po výbuchu auta v Sýrii

Autor: ČTK, simao - 
4. listopadu 2017
22:42

Desítky mrtvých si dnes vyžádal útok teroristické organizace Islámský stát na uprchlíky ve východní Sýrii. Informovala o tom agentura Reuters s odvoláním na syrské ochránce lidských práv. Nejméně jedna bomba umístěná v automobilu explodovala v oblasti kontrolované Syrskými demokratickými silami (SDF), což je označení pro arabsko-kurdské milice podporované mezinárodní koalicí vedenou Američany. Na místě je prý rovněž mnoho zraněných.

Útok ISIS na uprchlíky je přitom dalším z incidentů, který se za posledních 24 hodin v Sýrii odehrál. Nejméně devět lidí přišlo předtím v pátek o život a dalších 23 bylo zraněno při sebevražedném bombovém útoku u města Hadar v jihosyrské provincii Kunajtra, která je pod kontrolou syrské vlády.

Zatímco v případě sobotního útoku šlo o krveprolití, ke kterému se přihlásil Islámský stát, za pátečním incidentem zřejmě stojí organizace Tahrír aš-Šám (dříve An-Nusra), což je někdejší odnož teroristické sítě Al-Káida.

Sebevražedný atentátník s náloží v autě podle svědků incidentu útočil na pozice syrské armády, zatímco vládní jednotky bojovaly proti rebelům. Incident se stal na okraji města Hadar, které leží nedaleko Izraelem okupovaných Golanských výšin. Po explozi následovala podle svědků střelba.

Z rukou ISIS vytrhli důležité město Dajr az-Zaur

Syrské armádě a jejím spojencům se mezitím podařilo dobýt z rukou ISIS celé východosyrské město Dajr az-Zaur. Podle agentury Reuters to potvrdili představitelé syrské armády a uvedla to i státní televize. O osvobození Dajr az-Zauru už ve čtvrtek informovala exilová Syrská organizace pro lidská práva (SOHR).

Syrská armáda vydala prohlášení, v němž oznámila, že dobyla Dajr az-Zaur a že bude proti IS a „dalším teroristickým skupinám“ bojovat, dokud v Sýrii znovu nenastolí stabilitu. Ofenzivu proti Islámskému státu v tomto syrském městě spustili v září. Dajr az-Zaur byl do té doby z velké části pod kontrolou IS a jen menší část ovládala armáda. Tu obléhali radikálové skoro tři roky.

Situace se změnila ve prospěch armády, když se jí letos s pomocí ruského letectva podařilo obležení prolomit. Dajr az-Zaur, který leží na západním břehu řeky Eufrat a je střediskem stejnojmenné provincie, je největším a nejdůležitějším městem ve východní Sýrii. Zejména proto, že se tam nachází ropa.

Příslušníci IS čelí v této provincii dvěma ofenzivám - kromě té, do níž je zapojena syrská a ruská armáda proti nim bojují také arabsko-kurdské oddíly podporované mezinárodní koalicí. Území pod kontrolou radikálů se tak zmenšuje. V polovině října přišla organizace o svou hlavní baštu v Sýrii, o město Rakka. Novým střediskem islamistů se stal Búkamál na irácké hranici.

Trump s Putinem si ve Vietnamu promluví o Sýrii

Ruský prezident Vladimir Putin a jeho americký protějšek Donald Trump by přitom o Sýrii mohli jednat příští týden ve Vietnamu. Dnes to uvedla agentura Ria Novosti s odvoláním na mluvčího Kremlu Dmitrije Peskova. O dohodě o Sýrii se mluví jako o bodu programu možné schůzky Trumpa s Putinem na okraj summitu Rady pro ekonomickou spolupráci Asie a Tichomoří (APEC), řekl Peskov, podle kterého je v zájmu obou stran, aby měly dostatek času se o Sýrii dohodnout.

„Putin je velmi důležitý, protože (Rusové) nám mohou pomoci se Severní Korejí. Mohou nám pomoci se Sýrií. Měli bychom mluvit o Ukrajině,“ uvedl Donald Trump.

Syrská občanská válka, kterou zažehlo potlačování prodemokratických demonstrací v roce 2011, se v průběhu let se zapojením různých regionálních a zahraničních sil zkomplikovala. Násilí si už vyžádalo více než 330 tisíc obětí na životech a přinutilo několik milionů lidí opustit své domovy.

Video  Bezvládná tělíčka a pěna u pusy: Čím útočili na civilisty v Sýrii?  - Reuters/Klára Brunclíková/Hudební banka
Video se připravuje ...

marais ( 5. listopadu 2017 11:59 )

PORAŽENÉ islamisty mají odzbrojit a i s rodinami zavřít do vojenských táborů, jejich ženám ať přivezou suroviny, můžou jim vařit, děti může někdo z nich učit, vrahy potrestat a ostatní využít na nucené práce při obnově země.A ne je nechat přesunout se jinam a škodit dál. A když můžou tisíce migrantů kvůli nim žít v táborech, proč ne oni?

agfor ( 5. listopadu 2017 11:47 )

Tak aspoň jich přitáhne žebrat do Evropy míň.

Zobrazit celou diskusi