Sdružení českých taxikářů (SČT) vyzvalo na svém facebookovem profilu příznivce, aby přijeli 15. listopadu v 5:00 na Strahov. Teprve tam by jim měli organizátoři sdělit podrobné informace o dalším průběhu akce. Zástupce SČT Petr Polišenský uvedl, že podobu protestu nechce předem prozrazovat. Určitě ale podle něj taxikáři vyjedou do ulic. Nebude se jednat o první protestní akci tohoto druhu.

Blokovali magistrát i letiště. Co přijde nyní?

Proti službám typu Uber protestovali taxikáři v Praze nebo Brně již dříve. Počátkem října blokovali pomalou jízdou dopravu v okolí Letiště Václava Havla a svou nespokojenost dávali najevo i před budovou pražského magistrátu.

Taxikářům vadí zejména to, že za Uber a podobné služby jezdí řidiči bez taxikářské koncese, kterou není snadné získat, nemají auta evidovaná jako vozidla taxislužby a nemají taxametry. Uber tvrdí, že není taxislužba, ale že nabízí spolujízdu v rámci sdílené ekonomiky.

Problematika celostátní úrovně

Služba Uber je alternativou taxi. Lidé si přes aplikaci v mobilním telefonu mohou zavolat řidiče, který je odveze na požadovanou adresu. Řidiči jezdí buď pro společnost, nebo jako živnostníci ve vlastním autě. Partnerských řidičů je v Praze podle firmy kolem 2000. Podle dřívějšího vyjádření primátorky Adriany Krnáčové (ANO) není zákaz nebo regulace služeb Uberu v dikci města, nýbrž státu.

V Brně, kde Uber fungoval od začátku letošního února, byl jeho provoz zastaven červencovým předběžným opatřením krajského soudu. Nadřízený vrchní soud ale toto opatření koncem října zrušil.