Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Spory o migranty komplikují Merkelové život. Věří ale, že budou Němci dál žít dobře

Autor: simao, ČTK - 
4. listopadu 2017
13:07

Angela Merkelová (CDU) věří, že se při formování německé vlády její koalice CDU-CSU společně se Svobodnými a Zelenými podaří dojít ke kompromisům, její noví koaliční partneři však upozorňují na to, že nadále existují oblasti, kde se neshodnou. Je to třeba migrační, dopravní i klimatická politika, kde proti sobě stojí Merkelová a Zelení. Kancléřka, která stojí v čele německé vlády již od roku 2005, má přitom za cíl, aby se v Německu žilo dál dobře.

Německá kancléřka Angela Merkelová (CDU) je přesvědčena, že se rozhovory o nové spolkové vládě podaří dotáhnout do zdárného konce. Řekla to v Berlíně před schůzkou, na níž konzervativní unie CDU/CSU, svobodní demokraté (FDP) a Zelení hodnotili dosavadní pokrok v předběžných rozhovorech. Ty za poslední dva týdny odhalily celou řadu témat, kde mají strany ke kompromisu ještě hodně daleko.

Merkelová: Jsme schopni to dotáhnout

Merkelová, která v čele německé vlády stojí už od roku 2005, uvedla, že i v dalších dnech čeká obtížné rozhovory. „Ale stále věřím, že jsme schopni to dotáhnout, když se budeme snažit,“ řekla.

Hlavním cílem nové vlády by podle ní mělo být zajištění předpokladů k tomu, aby se i za deset let v Německu dobře žilo. K tomu podle ní patří zaměstnanost, dobrá práce, sociální i vnitřní bezpečnost, integrace nebo kvalitní školství.

Předseda svobodných demokratů Christian Lindner za priority své strany označil ofenzivu ve vzdělávání, spravedlivou finančně-politickou rovnováhu mezi občany a státem, zákon o přistěhovalectví kvalifikovaných pracovních sil a energetickou politiku. Poznamenal také, že dosud se spíše obecně probírala jednotlivá témata a až teď se skutečně začnou hledat kompromisy a konkrétní řešení problémů. „Jsme zvědaví na to, zda se z různých, částečně si protiřečících volebních programů dá vytvořit společný politický projekt,“ uvedl.

Celá řada sporných témat

Šéfka vyjednavačů Zelených Katrin Göringová-Eckardtová při příchodu na jednání konstatovala, že vidí ještě celou řadu sporných témat. Jmenovala například rozpočtovou a finanční politiku nebo migrační a klimatickou politiku. Její stranický kolega Jürgen Trittin zase poznamenal, že strany sice už společně probraly 12 tematických oblastí, které si stanovily, v několika z nich se ale neshodly ani na tom, jaké otázky vlastně vidí jinak.

Na celoněmecké úrovni vláda CDU/CSU, FDP a Zelených ještě nikdy nevznikla. Zkušenosti se společnou vládou na spolkové úrovni mají jen CDU/CSU a FDP, což je vidět i na předběžných rozhovorech, kde to jsou často Zelení, kdo má na věci odlišný pohled.

Příkladem může být obranná politika, kde CDU/CSU i FDP počítají se zvyšováním výdajů na obranu směrem ke dvěma procentům hrubého domácího produktu (HDP), s čímž ale Zelení nesouhlasí. Teď dává Německo na obranu přes 1,2 procenta HDP.

Merkelová jako moderátor sporů

Dalším bodem sváru je dopravní a energetická politika. Zelení chtějí prosadit zákaz aut se spalovacím motorem od roku 2030, což FDP i CSU jasně odmítají. Ani návrh Zelených na okamžité ukončení provozu dvaceti nejvíce znečišťujících uhelných elektráren není nic, s čím by ostatní partneři bez dalšího souhlasili. Podobných sporů je přitom ještě několik.

Účastníci předběžných rozhovorů mluví o tom, že nejhlasitější hádky o jednotlivé body mezi sebou vedou právě Zelení na jedné straně a zástupci FDP a bavorské CSU na straně druhé. CDU kancléřky Merkelové podle nich často připadá role partnera, který se debatu snaží moderovat a usměrňovat. Jak úspěšná v tom Merkelová a její strana bude, by se mělo ukázat v příštích dvou týdnech, během nichž by předběžné rozhovory měly skončit. Strany se pak budou muset rozhodnout, jestli je pro ně výsledek natolik dobrý, aby přistoupily k jednání o konkrétní podobě koaliční smlouvy.

Video  První projev Merkelové po volbách: Doufali jsem v lepší výsledek  - Reuters
Video se připravuje ...

vihor ( 4. listopadu 2017 21:27 )

Největší výsměch je ta bezpečnost. Merkelová žije s ochrankou někde v paláci a asi nevidí, co se ve většině německých měst teď děje. Rozdělují si tam pozice gangy imigrantů, vraždí se navzájem a celková bezpečnost ve městech se rapidně snižuje. Dříve poklidná města se mění v bojiště gangů a zoufalých osamělých vlků. Radnice proto obyvatelům slibují zavádění kamerových systémů na exponovaných místech, ale to neřeší příčinu, kterou je záplava imigrantů...

agfor ( 4. listopadu 2017 16:13 )

Na tý fotce asi hledá radu od šéfa - pámbíčka ?

zdrclamrdka ( 4. listopadu 2017 15:05 )

možná prosadí hlavní muslimský zákon který dovoluje vdávat devítiletý nevěsty

Nezadat ( 4. listopadu 2017 15:00 )

denneter ( 4. listopadu 2017 14:08 )

Ježíši to je ale hnusná ženská.STASI z ní měla radost!

Zobrazit celou diskusi