Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Zeman by nechal vládu bez důvěry existovat i 4 roky. Protiústavní, běsní právníci

Autor: Mii - 
3. listopadu 2017
12:18

Prezident Miloš Zeman neplánuje rozpustit Sněmovnu, ani kdyby nevyšel třetí pokus o sestavení vlády. Ústava mu prý povinnost neuděluje, a navíc k ní přistupuje „tvůrčím“ způsobem. Zeman to řekl ve čtvrtek v pořadu TV Barrandov. Možnost, že vláda nakonec bude vládnout čtyři roky bez důvěry, není podle něj zcela nereálná. Odmítá také předčasné volby – podle prezidenta by to byly zbytečně utracené peníze. Politici mají „hrát s kartami, které jim byly rozdány“. 

„Podle mého názoru jsou tři varianty. Některé strany půjdou do opozice. Některé strany budou tolerovat Babišovu menšinovou vládu a nelze vyloučit ani to, že některé strany do ní nakonec vstoupí,“ vyslovit Zeman názor, jak bude možná povolební situace vypadat. Podle něj je ale brzo dělat konkrétní závěry, jednání mezi stranami nebudou krátká a dost možná se protáhnou na několik měsíců.

„V Belgii trvalo sestavení vlády skoro dva roky a ekonomika jim prosperovala. Někdy je tedy lepší vládu nemít než mít,“ obohatil Zeman vyprávění o bonmot. Andreje Babiše pověřil sestavením vlády proto, že „jeho podnik dlouhodobě prosperuje, platí daně v České republice, vybudoval silné politické hnutí a jako ministr financí velmi uspěl, pokud jde o rozpočet.“

Naznačil také, že Sněmovnu nerozpustí, ani kdyby nevyšel třetí pokus o sestavení vlády. „V jisté konkrétní situaci je taková krásná věta v ústavě, která zní: ‚Prezident může rozpustit Sněmovnu a vyhlásit předčasné volby‘. Pozor, ‚může‘, nikoliv ‚musí‘,“ vysvětloval Zeman. K ústavě podle svých slov přistupuje tvůrčím způsobem.

Vláda bez důvěry by tak mohla vládnout klidně čtyři roky. „Vláda bez důvěry – to je jedna z děr v naší ústavě. Může teoreticky vládnout až čtyři roky. Právě proto, že ústava nestanoví žádný termín. Topolánkovu vládu také Václav Klaus nechal vládnout několik měsíců, než získala důvěru,“ řekl Zeman a položil řečnickou otázku: „V čem se liší vláda, která má důvěru a vládne čtyři roky, od vlády, která nemá důvěru a také vládne čtyři roky?“

Podle prezidenta je to balancování na hraně ústavnosti, ale „každý, kdo byl v životě úspěšný, se pohyboval na hraně. Někdy dokonce tu hranu přeskočil. Je pravda, že někteří za to překročení hrany byli upáleni – a teď se jim stavějí pomníky“.

Projev závistivce

Předčasné volby Zeman v žádném případě nechce. Byly by to zbytečně utracené peníze, které by se daly využít jinak, a okolní státy by nás nemusely brát vážně. „Prezident už kvůli tomu, aby se ušetřila miliarda, má využít svých pravomocí a zabránit tomu, aby několik měsíců po normálních volbách byly další volby. To bychom byli za šašky a blázny,“ řekl Zeman.

O možnosti se však se stranami baví a překvapilo jej, že ODS má k myšlence opatrné sympatie. Nikomu ovšem nebude radit, jak by finální vláda měla vypadat. „Jsem ten poslední, kdo by se snažil mluvit do toho, jaká vláda bude – s důvěrou, bez důvěry, koaliční... Ať si to rozhodne vítěz voleb,“ řekl Zeman s tím, že prezident má zejména přispět ke vzniku stabilní vlády. S přizváním odborníků nicméně souhlasí.

Pokus bývalého předsedy TOP 09 Miroslava Kalouska o zablokování ustavení Sněmovny označil za projev závistivce. „Nemá na to, aby dělal konkrétní smysluplnou aktivitu, tak se chce předvést alespoň tímto způsobem,“ popisoval prezident. Podle něj se Kalousek nevěnuje duševně normálním tématům. 

Za hranicí ústavnosti

Zemanovy názory na rozpouštění a nerozpouštění Sněmovny a dlouhodobé vládnutí bez důvěry mohou potenciálně vyústit v ústavní krizi. Myslí si to ústavní právník Jan Kysela z Karlovy univerzity. „Je to naprosto protiústavní. Pokud je v ústavě napsáno, že je vláda odpovědná Poslanecké sněmovně, tak to znamená, že vláda se má těšit důvěře Poslanecké sněmovny. To je základ a princip,“ řekl Kysela webu Novinky.cz.

Podle něj nelze základní ústavní principy ignorovat. „On prostě vyjme vládu ze závislosti na Sněmovně a učiní ji závislou na sobě. To je úplné porušení pravidel parlamentního systému, to je posunutí do poloprezidentského systému,“ sdělil Kysela.

Stejný názor má ústavní právník Jan Kudrna. „To vůbec není na hranici ústavnosti, to je daleko za její hranicí. Celá ústava ve všech parlamentních monarchiích nebo republikách je nastavena tak, že všichni pověření ústavní činitelé mají dělat všechno pro to, aby vznikla vláda co nejdříve – vláda s důvěrou,“ řekl o čtvrtečním prohlášení Zemana Novinkám.

Video  Mirek Topolánek pro Blesk: Takhle chodí vyjednávání o nové vládě.  - Blesk TV
Video se připravuje ...

volby2017 ( 3. listopadu 2017 18:09 )

Zeman je skutečně HLAVA MAPA a na něj jen tak nikdo nemá. Je nadprůměrné chytrý,má enormní přehled o všem a ví co říká. Je to prezident na kterého je každý chytrý a poctivý člověk pyšný!

ivoadIIer ( 3. listopadu 2017 15:08 )

88% voličů rozhodlo, že v parlamentu chtějí někoho jiného, než ODS. Proto ODS nejde se soudruhem estébákem Babišem do vlády, neboť to slíbila svým voličům. Ostatní si mohou kvičet jak chtějí, ti volili někoho jiného.

kajineknahrad ( 3. listopadu 2017 15:02 )

Soudruh Zeman je z přímé volby a proto si s naší ústavou může vytírat řiť. Alespoň podle jeho představ.

Nezadat ( 3. listopadu 2017 14:00 )

lunatic ( 3. listopadu 2017 13:46 )

patří k "moiaze",pardon

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa