Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Hašek se do vedení ČSSD nepohrne. „Odchod do opozice nás může pohřbít,“ tvrdí

Autor: ČTK, bru - 
3. listopadu 2017
10:47

Bývalý místopředseda ČSSD, bývalý poslanec a exhejtman Jihomoravského kraje Michal Hašek nebude kandidovat do vedení ČSSD. Řekl to dnes ČTK. Hašek odešel z vedení strany před čtyřmi lety a letos na kandidátce chyběl. ČSSD v říjnových sněmovních volbách propadla a skončila až šestá, teď zvažuje odchod do opozice. Hašek ale varuje, že odchod do opozice může stranu také pohřbít.

Podotkl, že ČSSD nebude nejsilnější opoziční stranou, jak bývala zvyklá, a je otázka, zda bude umět získat pozornost. Zdůrazňuje ale, že tím nenabádá k účasti ve vládě.

Hašek je krajským zastupitelem, žádnou politickou funkci ale nemá. Pracuje jako advokátní koncipient v Advokátní kanceláři Jansta, Kostka. „O kandidatuře na sjezdu neuvažuju. Hodlám se věnovat rodině a profesi, kde mám pracovní závazky,“ zdůraznil Hašek. Po volbách se totiž začalo spekulovat, zda se nebude chtít vrátit do vedení strany. Mimořádný sjezd má být v první půli příštího roku, současné vedení na něm nejspíš dá funkce k dispozici a bude se volit vedení nové.

Podle Haška by mělo povolební emotivní uvažování ve straně vystřídat racionální a pragmatické myšlení. „Zatím se 90 procent kloní k odchodu do opozice. Byl jsem poslancem, když jsme byli v opozici, ale dnes je to jiná opoziční role, než jakou známe. Tehdy jsme byli nejsilnější opoziční stranou. Nyní jsme ve volbách skončili šestí a máme jen 15 poslanců. Je otázkou, zda si tam dokážeme získat pozornost,“ uvedl Hašek.

Neznamená to však, že podporuje účast v koalici. „Nejsem agentem pro prosazování účasti ve vládě Andreje Babiše, ale odchod do opozice má svá rizika, protože máme málo poslanců a jsou tam noví dravci jako Piráti nebo lidé od (Tomia) Okamury. Odchod do opozice nám může pomoct, ale taky nás pohřbít,“ zdůraznil Hašek.

S vítězem voleb ANO nechce nikdo koalici vytvořit, proto se teď jeho předseda Babiš snaží o vytvoření menšinové vlády.

Hašek už boj o předsedu ČSSD v minulosti prohrál

Hašek se před lety ucházel o post předsedy, ale těsně prohrál se současným premiérem Bohuslavem Sobotkou (ČSSD), který stranu donedávna vedl. Hašek byl pak jeho místopředsedou. Z funkce odešel kvůli takzvanému lánskému puči, když se po volbách v roce 2013 někteří politici z ČSSD včetně Haška nebo Jeronýma Tejce setkali s prezidentem Milošem Zemanem a předsednictvo pak vyzvalo Sobotku k rezignaci kvůli slabému volebnímu výsledku. ČSSD tehdy vyhrála volby s podporou přes 20 procent, dříve mívala více hlasů. Sobotka to ale odmítl a stal se premiérem. Hašek, Tejc i další pak z funkcí ve vedení odešli.

Sněmovní volby letos vyhrálo hnutí ANO se ziskem skoro 30 procent. Druhá ODS měla přes 11 procent a za ní byli Piráti, SPD, KSČM, ČSSD získala podporu jen přes sedm procent. Do Sněmovny se dostali ještě zástupci KDU-ČSL, TOP 09 a STAN.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa