Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Harvard na tuzemský způsob? Roste zájem o soukromé školy, nejsou už jen pro „zbohatlíky“

Autor: Zuzana Zelenková - 
6. listopadu 2017
06:05
Každá čtvrtá střední škola v České republice je soukromá a zájem o studium v neveřejném sektoru pozvolna sílí. Uchazeči si tak hledají alternativy ke státním školám. Rodiče soukromé instituce prý často chápou jako investici, mýtus o „privilegiu zbohatlíků“ mají za překonaný.

„Uchazeči o soukromé vzdělávání hledají především alternativy ke standardizovanému vzdělávání a užší specializaci. Chtějí moderní vybavení učeben, vyvážené stravování a výuku s důrazem na uplatnění ve společnosti. Současní rodiče už nevnímají soukromé školy jako privilegium zbohatlíků, ale jako výhodnou investici do budoucnosti svých dětí, zvlášť když stojí řádově stokoruny měsíčně,“ řekl Martin Vodička, ředitel Soukromé střední školy výpočetní techniky (SSŠVT).

Školné zmírní stipendium

„Vysoké školné by podle našeho průzkumu odradilo od studia pouhých osm procent rodičů nastupujících žáků, naopak nevhodně zvolená specializace by byl důvod k ukončení studia pro 22 procent z nich,“ popsal Vodička.

Lidé prý začali chápat školné jako dobrou investici do budoucna. Částka kolem dvaceti tisíc korun ročně jim nepřipadá příliš vysoká. Na školách často navíc platí stipendijní řády, které školné dokážou snížit.

„Studovala jsem soukromou hotelovou školu v Praze. Z Prahy nejsem a bydlela jsem v té době navíc na intru, což znamenalo další peníze. Snažila jsem se dobře učit, aby se tátovi vrátily alespoň nějaké peníze za stipendium,“ popsala s úsměvem pro Blesk.cz Mirka N (28).

„Můj syn studuje na soukromé střední škole. Vybral si ji a vzhledem k tomu, že na to máme, jsem s tím neměl problém. Uzavřeli jsme ale dohodu. Od druhého ročníku si bude přispívat poměrnou částkou z brigád,“ uvedl pro Blesk.cz Martin F (55). 

Michaela S. je na veřejné střední škole: „Jsem na státní střední, nemyslím si, že by byla o něco horší nebo lepší než soukromé školy.“

„Na školné na soukromé škole bychom neměli peníze,“ popsala zase Karla A. (17), která žije sama s maminkou.

Vědí, co chtějí a co můžou nabídnout

Z údajů Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy vyplývá, že v loňském školním roce navštěvovalo soukromé školy v České republice 13,3 procenta z celkového počtu 424 849 středoškoláků. Zatímco veřejné školy s téměř 360 tisíci žáky sází na své tradice a vybudovanou prestiž, kvalitní soukromé školy kontrují moderními technologiemi a vyšším objemem praktické výuky.

„U absolventů soukromých škol je patrné, že přesně vědí, co chtějí a co mohou nabídnout. Většinou mají za sebou praxi v zavedených firmách a nebojí se komunikovat. Když něco nevědí, prostě si umí poradit a problém vyřeší. Zaměstnavatelé už mají přehled, které soukromé školy, například z oblasti IT nebo cestovního ruchu, jsou sázkou na kvalitu, a absolventi těchto škol bývají při výběru uchazečů ve výhodě,“ potvrdila Jitka Součková z personální agentury Grafton. Z toho vyplývá, že soukromé školy vychovávají cílevědomější a sebevědomější lidi.

„Zvyšující se zájem o soukromé vzdělávání je důkazem dlouhodobé práce v této oblasti. Hodně se v posledních letech změnilo vnímání soukromých škol veřejností. Studium na soukromé škole už neznamená žádné nedosažitelné privilegium,“ popsal pro Blesk.cz Vodička.

Podle něho je toto studium vnímáno jako nadstandardní a užitečné, jelikož se díky položeným základům bohatě vyplatí v profesním životě. 

snehulak ( 6. listopadu 2017 09:35 )

Hezký reklamní článek. Ten asi psal učitel matematiky z nějaké soukromé školy. Každá čtvrtá škola je soukromá (25%) a navštěvuje je 13,3% všech středoškoláků. S absolventy soukromých Vysokých škol ( já jim říkám Okresní, ať už se jmenují Harward, Massachutess, Masarykova, či CEVRO), mám já i kolegové dost neblahé zkušenosti. A jestli budou tihle vypiplaní středoškoláci počítat stejně jako autor matematik, tak pěkně děkuji. V Americe jsou ty soukromé prestižní a naše mají k prestiži tak daleko, jako bezdomovec k třípokojáku.

Zobrazit celou diskusi