Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Kolega Stropnického rezignoval. Ministr před lety osahával novinářce koleno

Autor: ČTK, ula - 
1. listopadu 2017
21:25

Britský ministr obrany Michael Fallon a partner rezortního šéfa Martina Stropnického v NATO ve středu rezignoval. Oznámilo to ministerstvo obrany, které tak potvrdilo informaci BBC. Člen vlády premiérky Theresy Mayové se v posledních dnech dostal pod tlak kvůli obvinění ze sexuálního obtěžování. V rezignačním dopisu Fallon uznal, že jeho chování v minulosti nedosahovalo vysokých standardů, jaké jsou na britskou armádu kladeny. Mayová už jeho rezignaci přijala.

„V uplynulých dnech se vynořila řada obvinění na adresu poslanců parlamentu, včetně některých, které se týkaly mého chování v minulosti. Řada z nich byla falešná, ale uznávám, že jsem v minulosti nedosahoval vysokých měřítek, jež vyžadujeme od armády, kterou mám tu čest zastupovat,“ napsal pětašedesátiletý Fallon v rezignačním dopise zaslaném premiérce Mayové. Mandát poslance za vládní Konzervativní stranu si chce Fallon ponechat.

Před několika dny se ministr obrany dostal pod tlak kvůli novinovému článku, který popisoval 15 let starý incident. V roce 2002 podle něj Fallon při večeři sahal opakovaně na koleno jedné z přítomných rozhlasových novinářek. Fallonův mluvčí už v pondělí BBC řekl, že se nynější ministr tehdy dotyčné ženě za své chování omluvil. Sama novinářka na twitteru napsala, že událost považuje za uzavřenou.

Mayová Fallonovu rezignaci přijala. V dopise, který mu zaslala, mu vyjádřila uznání za odvedenou práci. Ve funkci, kterou zastával od roku 2014, podle ní přispěl k úspěchům britské armády v boji proti teroristické organizaci Islámský stát (IS).

Vlna odhalování případů sexuálního obtěžování, která se začala po světě šířit v souvislosti s aférou amerického filmového producenta Harveyho Weinsteina, zasáhla i Británii. Premiérka Mayová minulý týden vyzvala k řádnému vyšetření obvinění ze sexuálního obtěžování, které vznesly zaměstnankyně britského parlamentu. Předsedkyně britské vlády svolala rovněž mimořádnou schůzku předsedů stran, aby se s nimi poradila, jak s problémem sexuálního obtěžování naložit.

Česko je opředeno řadou nebezpečných mýtů o sexuálním násilí. Podívejte se na rozhovor:

Video  Česko je opředeno řadou nebezpečných mýtů o sexuálním násilí.  - Andrea Ulagová, Blesk Zprávy
Video se připravuje ...

..krakonos500 ( 1. listopadu 2017 22:32 )

Týýý wogo, on sahal na koleno novinářce!! Bomba!! P.S. Víte, kde nejvíče škrtí guma u dámských kalhotek? Na zápěstí. Ověřeno. Blbečkové.

Zobrazit celou diskusi