„Oprava centra bude mít vliv na dojezdové časy strážníků, urychlí a zlepší příjem telefonických oznámení a zefektivní práci strážníků v terénu,″ řekl novinářům radní Libor Hadrava (ANO). Dispečink byl naposledy opravován v roce 2006. „Od té doby se dělaly pouze udržovací práce. Technické vybavení tady tak bylo na hraně životnosti. V tuto chvíli jsme schopni řešit naráz až šest oznámení,” doplnil ředitel Městské policie (MPP) Eduard Šuster. Náklady na stavební úpravy centra vyšly na 8,1 milionu korun.

Nová podoba dispečinku

Z místnosti oproti minulosti zmizely všechny počítače i kabely, které jsou nyní ukryty pod podlahou. Dispečeři dostali také nové vybavení. „Snažili jsme se eliminovat veškerý hluk, prašnost, vlastně cokoliv, co narušuje chod operačního střediska. Vše jsme dali dozadu do technické místnosti,″ řekl vedoucí centra Milan Hendrych. Dispečeři tak mají na stolech v podstatě pouze monitory, ovládací prvky k nim a telefony

Sloužící dispečeři od sebe nejsou u stolů odděleni přepážkami. „Naopak, využíváme toho, že když někdo přijímá oznámení, tak ten druhý vnímá, co se děje,” řekl Hendrych. Zabrání se tak podle něj zdvojování práce a v některých případech si mohou strážníci pohodlněji pomáhat. To je případ například sebevražd, kdy jeden s volajícím mluví a druhý vysílá na místo hlídku a další složky záchranného systému. Nové prostředí si zaměstnanci pochvalují. „Výhodou pro naši práci je, že počítače a technologie jsou vedle v místnosti. To znamená, že tu není hluk, prach a teplo. Co se týče softwaru, zrychlilo se předání oznámení od oznamovatele k hlídce,″ řekl David Vostřez. Centrum denně přijme průměrně 850 oznámení, za celý loňský rok to bylo 311.000 oznámení.

V příštím roce se chystají další opravy 

Kromě centra se strážníci chystají na další opravy budovy v Korunní ulici. Opraveny byly prostory v přízemí, kde se konají nábory. V budoucnu pak budou rekonstruovat například zasedací místnost v druhém patře. „Zasedací místnost potřebujeme. Nyní jsou tady problémy třeba s úniky tepla a také vybavení je ve špatném stavu,” řekl Šuster. Místnost se MPP chystá opravit v příštím roce.