Měla to být švýcarská firma. Z ní se pak vyklubal čínský investor. Aspoň takové informace kolovaly po Opavě. Jenže zájemce nejprve neodevzdal zálohu nutnou k přihlášení do výběrového řízení, pak se vyhýbal i osobnímu jednání. Opozice kvůli tomu tlačila vedení magistrátu do kouta. O fotbalu se zastupitelé pohádali i na pondělním zastupitelstvu.

Celá věc nějak vyzněla doztracena. Vedení města mělo informovat o této kauze na zářijovém zastupitelstvu, jenže to trvalo asi tři minuty, než bylo rozpuštěno. „Jak to vypadá s jednáním se sponzorem? Žádné informace jsme nedostali. Jaký je současný stav?“ bombardoval dotazy primátora Radima Křupalu opoziční zastupitel Marek Veselý.

Primátor musel s pravdou ven. Přímo s údajným investorem nikdo nejednal, jen s jeho českým právníkem Karlem Ležatkou. „Slíbil mi, že se ozve do zářijového zastupitelstva. Pak mi vzkázal, že dá vědět do tohoto zasedání, ale nestalo se tak,“ odpovídal Radim Křupala.

Příchod investora, který by sejmul břímě financování fotbalového klubu, jenž hraje druhou nejvyšší soutěž, z beder města, je tedy v nedohlednu. „Pro mě je ta věc u ledu. Buď se ozve ten původní zájemce, nebo někdo nový,“ uvedl nejvyšší představitel Opavy.

Opozice se pozastavila i nad průběhem celé kauzy a hlavně nad stanovenou cenou klubu. Dvoutřetinový podíl byl oceněn na padesát milionů. „Tuhle cenu stanovilo město společně s představenstvem SFC Opava, aby sponzor byl věrohodný a klub nevytuneloval, jak už to bylo v minulosti. A město by ho pak muselo sanovat,“ vysvětloval Radim Křupala.

Marek Veselý mu oponoval. Podle něj touto vysokou cenou a dalšími podmínkami včetně stomilionového daru tak město zablokovalo možný zájem dalších investorů. „Dali jste šílené podmínky,“ uvedl Veselý.

Zda nějaký zájemce o koupi opavského fotbalu skutečně existoval, to vlastně pořád není jasné. Zastupitel Marek Veselý v tom ale jasno má. „Já si myslím, že žádný investor nebyl, že to byla blamáž. Je to ostuda přes celou republiku,“ dodal. A kupodivu mu z vedení města nikdo neoponoval.

VIDEO: Podívejte se, jak se loučila s kariérou ikona opavského fotbalu, reprezentant, mistr ligy s Baníkem a bývalý hráč Kodaně Zdeněk Pospěch.

Video
Video se připravuje ...

Dojemné loučení Zdeňka Pospěcha s kariérou v Opavě Květoslav Šimek, foto: ČTK

Fotogalerie
3 fotografie