Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Němci zatkli Syřana (19) kvůli plánům na bombový útok. Návody hledal po webech

Autor: ČTK, Darina Jíchová - 
31. října 2017
14:55

Německá policie v úterý ráno ve Schwerinu na severu země zatkla Syřana (19) podezřelého z přípravy bombového útoku. Informovalo o tom nejvyšší státní zastupitelství, podle něhož už podezřelý v přípravách pokročil a dělal i pokusy s výbušným mechanismem.

Policie při ranní akci, do níž se zapojilo přes 100 strážců zákona i speciální jednotky, prohledala byt podezřelého i byty několika dalších osob, z nichž zatím žádná není mezi podezřelými. Část zásahu se uskutečnila také v Hamburku.

„Podle dosavadního vyšetřování je obviněný Jámin A. důvodně podezřelý z plánování islamisticky motivovaného útoku vysoce výbušnou trhavinou a z jeho konkrétních příprav,“ uvedlo v tiskové zprávě nejvyšší státní zastupitelství, které v Německu trestné činy spojené s terorismem vyšetřuje.

Mladík se podle úřadu nejpozději v červenci letošního roku rozhodl odpálit v Německu bombu s cílem zabít a zranit co nejvíce lidí. „V sociálních sítích hledal návody na sestavení bomb,“ uvedla Köhlerová, podle níž muž komunikoval s lidmi z džihádistického spektra i osobou, která o sobě tvrdila, že je vojákem Islámského státu (ISIS).

Jámin A., kterému na stopu přišla civilní kontrarozvědka, následně začal s opatřováním chemikálií a součástek, které jsou k přípravě výbušniny potřeba. V jeho bytě se našlo ředidlo, speciální odměrky, baterie nebo teploměr. Výbušnina, kterou se asi chystal odpálit na dálku, měla být zřejmě na bázi triaceton triperoxidu (TATP). Jestli už měl Syřan také konkrétní cíl, není jasné.

Zatčený stane tento týden před soudem

Muž, který nejpozději ve středu stane před soudcem, podle dosavadních poznatků bombu připravoval sám. V poslední době byl sledován 24 hodin denně.

Ministr vnitra Thomas de Maiziére (CDU) vyjádřil přesvědčení, že se německým bezpečnostním úřadům znovu podařilo zabránit vážnému teroristickému útoku. „Podle všeho, co víme, přišel zásah v pravý okamžik: dostatečně pozdě, aby bylo možné zajistit důkazy, a zároveň dost brzy, aby se nebezpečí dalo spolehlivě zastavit,“ uvedl v tiskové zprávě.

De Maiziére také konstatoval, že nebezpečí zůstává nadále vysoké. Od loňského roku Německo zasáhlo několik islamistických útoků. Ten nejhorší si v prosinci v Berlíně vyžádal 12 obětí a desítky zraněných.

orlik2016 ( 1. listopadu 2017 19:55 )

Ukazuje se jake svinstvo Nemci pozvali. Nejlepsi by bylo aby vsechny muslemani Poslali nazpatek odkud prisli. je cas aby mama Merkel skoncila svoji aktivitu a ihned by se melo neco delat.

agfor ( 31. října 2017 13:47 )

Teď budou dlouho vyšetřovat, možná ho na pár měsíců zavřou. Proč ho rovnou nepodříznou, jako to dělá ISIS ?

santikxauz ( 31. října 2017 12:05 )

Inženýr chemik chtěl pouze otestovat vlastně vyrobenou výbušninu.

sores ( 31. října 2017 09:43 )

Jen ať čmoudi dělají hodně a denně atentáty na němčoury. Je to jen a jen jejich práce že si je pozvali a nabídli jim všestrannou pomoc a teď to mají.V Německu je už pořádně černo, ti jim ještě ukáží a dobře jim tak. Mají jen ver.beš vraždící co nechce makat jen zabíjet a znásilňovat,žádné vzdělané a s IQ.

Zobrazit celou diskusi