Jako by nestačilo, že v gigantických nákupních centrech prodřeme boty, když chodíme z obchodu do obchodu. Ten, kdo pojede po Praze na nákupy metrem, se projde pěšky ještě víc. Důvodem jsou dlouhodobé rekonstrukce v metru.

Nyní zde probíhají opravy na třech místech, od zítřka se přidá i čtvrté – na náměstí Republiky. „Výměna eskalátorů je nezbytná. Pro Prahu je důležité, aby na tomto frekventovaném místě byla obsluha cestujících zvládnuta na výbornou,“ vysvětluje primátorka Prahy Adriana Krnáčová (57, ANO). Škoda, že oprava na tak (nejen) turisty navštěvovaném místě nešla posunout třeba až na únor, kdy tu proudí o tisíce lidí méně…

Oprava na Muzeu

Už od července je zavřený výstup z metra na Muzeu ve směru na Depo Hostivař. Vlak zastavuje až ve stanici Náměstí Míru a cestující tak musí přestoupit a vrátit se o stanici zpět, což ho i s ohledem na intervaly spojů zdrží asi 8 minut.

Dobrou zprávou je, že od 12. prosince se opravované nástupiště otevře, tou horší, že od ledna, kdy jsou povánoční výprodeje, bude zavřená druhá strana.

Komplikace na Andělu

Mnohem horší je situace na Andělu, kde je obří nákupní centrum Nový Smíchov. Tam v září zavřeli na 9 měsíců východ ze stanice u křižovatky Nádražní a Plzeňská, odkud to do centra bylo zhruba 200 metrů. Lidé teď ale musí využít výstup z vestibulu Na Knížecí, odkud je to do obchodního centra zhruba dvakrát více – 400 metrů.

VIDEO: Jak vypadal provoz u metra Anděl v první den uzavření vstupu

Náměstí Republiky

Přímo na Náměstí republiky od středy nepůjde kvůli výměně eskalátorů a instalaci nového osvětlení použít vstupy, a tak lidé budou nastupovat a vystupovat na druhé straně stanice, tedy u Masarykova nádraží. Pokud budou chtít jít do Palladia, kam lze obvykle z metra vstoupit suchou nohou, budou muset šlapat 240 metrů.

„Předpokládané trvání uzavírky je devět měsíců,“ řekla mluvčí dopravního podniku Aneta Řehková. V Palladiu, které má 183 obchodů, s tím jsou smířeni. „S dopravním podnikem spolupracujeme na posílení navigace od Masarykova nádraží,“ řekla mluvčí Palladia Helena Watson, která věří, že uzavírka nebude mít vzhledem k oblíbenosti nákupního centra negativní dopad na návštěvnost.

Opravuje se i na Palmovce

Už od června je omezen vstup a výstup z metra na Palmovce, kde se rovněž modernizují eskalátory. Jsou zde uzavřeny všechny čtyři výstupy v oblasti ulic Zenklova a Na Žertvách. Lidé tak mohou použít pouze výstup u autobusového nádraží, který je vzdálen asi 250 metrů. Naštěstí zde žádné velké nákupní centrum není. Palmovka západ by měla být v provozu prý od 14. listopadu.

Fotogalerie
13 fotografií