Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Španělsko obvinilo Katalánsko ze vzpoury. Premiérovi hrozí až 30 let

Autor: ČTK - 
30. října 2017
15:35

Španělská prokuratura obvinila sesazenou katalánskou vládu a vedení rozpuštěného katalánského parlamentu ze vzpoury, za kterou lze uložit až třicet let vězení. Důvodem jsou snahy o nezávislost Katalánska. Oznámil to v pondělí španělský generální prokurátor José Manuel Maza na tiskové konferenci. Mezi obviněnými je sesazený katalánský premiér Carles Puigdemont, bývalý místopředseda jeho vlády Oriol Junqueras a další členové kabinetu, který Madrid v pátek kvůli prosazování nezávislosti odvolal.

Prokuratura chce obžalovat politiky z několika trestných činů. Nejvyšší trest hrozí za vzpouru, a to až 30 let vězení, v případě neozbrojené vzpoury je ale maximální trest 25 let vězení. Obvinění se týká mimo jiné toho, že katalánští politici v pátek umožnili v regionálním parlamentu schválení rezoluce o nezávislosti Katalánska.

Lidé oslavují vyhlášení nezávislosti:

Rezoluce o nezávislosti je prý neplatná

Rezoluce, která navrhuje zahájit proces, jenž skončí vytvořením a schválením ústavy samostatné republiky, je podle právníků neplatná. Vyhlásit nezávislost odporuje španělské ústavě a rezoluce navíc odkazuje na zákony o referendu a na zákony o přechodu k nezávislosti, které přijal katalánský parlament začátkem září a které podle verdiktu ústavního soudu nejsou platné.

Puigdemont a ti členové bývalé vlády a bývalého vedení parlamentu, kteří přišli o imunitu, budou souzeni před španělským národním soudem. Případem předsedkyně parlamentu Carme Forcadellové se bude zabývat nejvyšší soud. Forcadellová a další dvě desítky katalánských poslanců mají nadále imunitu, protože se stali členy stálé parlamentní delegace, která bude zastupovat rozpuštěný katalánský parlament do prosincových regionálních voleb.

Obvinění zatím zůstávají na svobodě

Prokurátor nepožádal o žádné předběžné opatření, tedy ani o vzetí obviněných do vazby. Vazbu ale může nařídit příslušný soud, pokud se politici před něj nedostaví k výslechu.

Celkem dnes prokurátor obvinil 20 lidí, z toho 14 bývalých katalánských ministrů a šest osob z bývalého vedení regionálního parlamentu. Obviněn byl i Joan Josep Nuet, který v pátek jako člen vedení katalánského parlamentu hlasoval proti tomu, aby byla rezoluce o nezávislosti přijata k hlasování v plénu. Mezi obviněnými je i ministr Santi Vila, který sám podal ve čtvrtek demisi na protest proti rezoluci o nezávislosti.

Podle prokuratury vzpoura probíhá už 2 roky

Prokuratura totiž obvinění nezakládá jen na páteční rezoluci o nezávislosti, ale tvrdí, že obvinění jednali proti španělské ústavě už dva roky. Krátce poté, co separatisté ve volbách z roku 2015 získali většinu v regionálním parlamentu, přijali jeho poslanci v listopadu 2015 rezoluci o odtržení od Španělska. Tato rezoluce, kterou posléze označil za protiústavní španělský soud, předpokládala uspořádání referenda.

Referendu o nezávislosti Katalánska, které se konalo 1. října, se Madrid snažil zabránit soudně i silou. Španělská policie před ním zabavila statisíce volební lístků i volební urny. V referendu se pro odtržení ekonomicky silného regionu od Španělska vyslovilo 92 procent hlasujících; účast ale činila jen 43 procent. Řada volebních místností však zůstala zavřená, protože Madrid pohrozil trestním stíháním každému, kdo se na organizaci referenda bude podílet.

Čtěte více: Bouřlivé Katalánsko - 7 důvodů, proč tam vycestovat!

salto ( 31. října 2017 07:15 )

Pokud by se to dělo v Rusku, tak by to bylo vše v pořádku

agfor ( 30. října 2017 18:20 )

To mají všichni plné huby demokracie a svobody a když konečně někdo nechce otročit na druhého, tak je to vzpoura. Jestlipak tam taky najedou tanky z NATO (tedy i ty tři zastaralé české), jako tomu bylo v ČSSR v roce 1968 ?

Zobrazit celou diskusi