Kodet si pořídil barokní faru v jižních Čechách. Kulturní památku koupil v dezolátním stavu a do její rekonstrukce investoval miliony. Radost z velkých změn, kterých se mu podařilo dosáhnout, mu ale už deset let kazí majitel sousedního objektu.

Někdejší škola totiž k domu známého malíře přímo přiléhá, což s sebou nese řadu komplikací. „Byla to ruina, z níž na naši zahradu padala suť a kam zatékalo. Voda nám prosákla do čerstvě rekonstruovaného baráku,“ stěžoval si deníku Aha! Kodet a ukázal také, jak mu mokrá zeď, opadávající omítka a plíseň zničily hlavně koupelnu a toaletu.

„Obrátil jsem se na obec, ale nebylo to nic platné. Žádný výsledek. Dostal nějakou pokutu, tu nezaplatil a nic se neděje,“ vyprávěl bratr herce Jiřího Kodeta (†67), známého například z Pelíšků. Tato situace se tak táhla několik let, než soused přišel s nabídkou rekonstrukce zničené a promáčené části své nemovitosti. Kodet v dobré víře, že teď už se vše vyřeší, podepsal souhlas se stavbou.

Netušil ale, co bude následovat. „Vstoupil stavbou na náš pozemek. Zabral si více než půldruhého metru naší zahrady. Fakt si nevím rady,“ zoufá si umělec, který nyní zvažuje, že by začal věc řešit soudní cestou. „Věřím, že se u soudu konečně celá záležitost vyřeší.“

Mnohem raději by se prý věnoval své práci. „Za pár dní odlétáme opět na Floridu, kde budeme až do března. Čeká mě v Americe výstava, pak další k sedmdesátinám tady u nás. Rád bych v klidu pracoval, ale copak to jde?“ kroutí hlavou Kristian.

Podle odborníků se jeho soused svým jednáním dopustil porušení hned dvou zákonů. „Pokud soused pana Kodeta svévolně zboural část domu, která přímo sousedí s památkově chráněným objektem, porušil nejen stavební, ale i památkový zákon,“ uvedl ředitel jihočeských památkářů Vlastislav Ouroda. „Je především povinností obce, aby to začala řešit. A my budeme žádat jeho i obec o nápravu,“ dodal. Jenže to prohlásil již v květnu 2013. Od té doby se ale kauza nijak nepohnula a nevyřešila.

VIDEO: Výtvarník Kristian Kodet (68): Se mnou umění v rodině vymře! Dcery s ním jen kšeftují!

Video
Video se připravuje ...

Výtvarník Kristian Kodet (68): Se mnou umění v rodině vymře! Dcery s ním jen kšeftují! Zuzana Bubílková, Petr Soukup

 

Fotogalerie
64 fotografií