Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Kim Čong-un ukázal „paní Columbovou“. Se ženou zavítal do kosmetické firmy

Autor: Darina Jíchová - 
30. října 2017
09:50

Severokorejský vůdce Kim Čong-un navštívil kosmetickou firmu v Pchjongjangu, doprovod mu dělala jeho manželka Ri Sol-ču a jeho sestra Kim Jo-čong. Státní média publikovala fotky, na kterých je zachycen Kim a jeho doprovod. Jeho manželka a sestra se jen zřídka kdy objevují na veřejnosti. Žena je tedy tak trochu paní Columbovou, o které známý televizní detektiv jinak jen mluví.

Kim Jo-čong byla nedávno jmenována do vysoké funkce v severokorejské vládě.

Zahraniční kosmetické produkty jako make-up nejsou od zavedení sankcí v KLDR k dostání. Vznikají ale místní kosmetické značky a podle zpráv jsou mezi zákazníky velmi žádané. Některé z nich pronikly i do zahraničí, ve světě jsou velmi oblíbené luxusní kosmetické značky Pomhyanggi a Unhasu.

Promyšlená strategie a propaganda

Kimova návštěva firmy byla součástí propagandy, která ho má vykreslit jako vůdce lidu, a to vyšší i střední třídy. Dříve byly jeho oficiální fotografie svázány spíše s vojenským prostředím, v poslední době byl ale zachycen v továrnách a různých firmách. Se svou ženou navštívil minulý týden továrnu na sportovní obuv. Tato strategie má západ přesvědčit, že i přes sankce KLDR za podpory svého vůdce ekonomicky vzkvétá.

Tím, že zavítal do kosmetického průmyslu, chce ukázat, že „Severní Korea je schopná se postarat o svoje lidi a zajistit jim prosperitu na stejné úrovni jako v Pekingu nebo Soulu,“ sdělil stanici BBC odborník na KLDR Ankit Panda, aby dodal: „I když my dobře víme, že to není pravda, pro režim je důležité, aby lidem ukázal, že je jim schopen poskytnout vše potřebné.“

Během návštěvy kosmetické firmy Kim pochválil společnost za to, že vyrábí kosmetiku „světové úrovně“. Na snímcích je vidět Kimova manželka v černobílých šatech, jeho sestru Kim Jo-čong nelze identifikovat, ale svědkové uvedli, že Kima doprovázela i ona. Rodina severokorejského vůdce se na veřejnosti často nevyskytuje. Výlet do továrny byl tedy pravděpodobně promyšleným strategickým krokem.

KLDR pod nadvládou Kimovy rodiny

Panda se domnívá, že vůdce chtěl zdůraznit důležitost rodiny. „Přítomnost manželky a sestry vyzdvihuje to, že rodina je pro něj na prvním místě, že jsou pro něj důležité příbuzenské vztahy a že jeho nástupci budou jeho potomci,“ řekl Panda. I povýšení Kim Jo-čong má podle Pandy ukázat, že Kimova rodina ovládá zemi. 

Zhruba za týden se americký prezident Trump chystá navštívit Soul. Situace mezi Washingtonem a Pchjongjangem se nelepší, naopak se ještě vyhrocuje. O víkendu navštívil Jižní Koreu ministr obrany Spojených států James Mattis a nechal se slyšet, že „Spojené státy nikdy nepřijmou to, aby KLDR měla jaderný arzenál“.

Zobrazit celou diskusi