Přísaha jako tradiční součást oslav výročí vzniku Československa 28. října se doposud vždy konala na Hradčanském náměstí u Pražského hradu za účasti hlavy státu.

Letos ale ministerstvo obrany uvedlo, že se slavnost přesunula na Moravu na žádost regionů, ve kterých se nováčci na svou další službu v armádě připravují. V roce 2018 při 100. výročí vzniku Československa se opět vrátí na tradiční místo.

Věrnost republice na brněnském náměstí Svobody odpřisáhlo 348 studentů Univerzity obrany v Brně, kteří po ukončení dvouměsíčního základního výcviku u Velitelství výcviku – Vojenské akademie ve Vyškově nastoupili ke studiu. Spolu s nimi přísahalo i sedm nových studentů Vojenského oboru Fakulty tělesné výchovy a sportu Univerzity Karlovy.

Nováčků jsou dva tisíce

„Nesmíme podceňovat otázku naší obranyschopnosti, a to ani za těch ideálních okolností, že obrana je v alianci společnou záležitostí, která se opírá o spravedlivé rozdělení nákladů, závazků a povinností,“ uvedl ministr obrany Martin Stropnický. Jen loni řady armády rozšířilo na 2000 nováčků, letos půjde o stejný počet.

Odpolední přísaze ve Vyškově v areálu tamní Vojenské akademie předcházela mimo jiné ukázka obrněných kolových vozidel či výstroje a výzbroje chemického vojska.

VIDEO: Vystoupení vojsk visegrádské čtyřky v rámci Drillfestu.

Video
Video se připravuje ...

Vystoupení vojsk visegrádské čtyřky v rámci Drillfestu Daniel Vitouš

Fotogalerie
7 fotografií