Na obyvatele Prahy začíná doléhat nástup chladného období. Lidé na ulicích kýchají, mnohdy se ani neobtěžují zakrýt si ústa rukou. Virová onemocnění mají v tu ránu pré a šíří se do okolí. Odborníci z pražské hygieny uvádějí, že v současnosti v drtivé většině zatím nejde o onemocnění chřipkou, ale o virové respirační nemoci, které vyvolávají takzvané nechřipkové viry. Rozeznat rozdíl mezi nimi a chřipkou přitom často nebývá složité.

„Na rozdíl od běžné virózy vás u chřipky zaskočí její rychlý nástup. Náhle nemůžete udělat ani krok, příšerně vás bolí klouby a teplota je nad 38 stupni Celsia. Ostatní příznaky chřipky jsou podobné viróze. Chřipka je jedním z nejčastějších lidských onemocnění, ale nikdy by se neměla podceňovat,“ upozornil šéf pražských hygieniků Jan Jarolímek, který upozornil na loňskou statistiku. Z té vyplývá, že během minulé chřipkové sezóny zemřelo v Praze na toto onemocnění 29 lidí.

Kdy to přijde?

Odborníci v Praze evidují první záchyt viru chřipky, onemocnění tedy není vyloučené. Zatím ale podle hygieniků převažuje výskyt ostatních virů. Pravou chřipkovou sezónu můžeme očekávat v týdnech před Vánoci, kdy by mohla udeřit naplno.

Hygienici jedním dechem dodávají, že jedinou efektivní prevencí proti chřipce je očkování. Snaha vyhnout se styku s nemocnými osobami nikdy není sázka na jistotu, naopak aplikací vakcíny se mohou snížit i ekonomické dopady, které onemocnění chřipkou přináší.

Navzdory tomu, že chřipková epidemie ještě nevypukla, hodlá pražská hygiena od příštího týdne uveřejňovat pravidelný týdenní přehled výskytu akutních respiračních onemocnění v Praze. Každé pondělí tak bude možné získat čerstvé zprávy o tom, jak se situace v metropoli vyvíjí. Tyto informace hledejte na webu hygieniků.

Podívejte se, jaká byla situace během vyhlášení epidemie v minulé sezóně:

Video
Video se připravuje ...

Chřipková epidemie v celém Česku. redakce Blesk