Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Bojkot voleb: Policie střílela do opozice, zabila nejméně tři protestující

Autor: ČTK - 
27. října 2017
13:50

Čtvrtečních – po kontroverzích opakovaných – prezidentských voleb v Keni se podle prvních odhadů zúčastnilo jen 34,5 procenta registrovaných voličů, oznámil v pátek předseda volební komise. Příznivci opozice tak uposlechli svého předáka Raila Odingu, jenž vyzval k bojkotu hlasování, které označil za protiústavní. Očekává se, že funkci hlavy státu obhájil Uhuru Kenyatta, opozice ale jeho vítězství zřejmě právně napadne, napsala agentura Reuters.

Srpnových voleb se zúčastnilo přibližně 80 procent voličů. Kenyatta je vyhrál s více než 54 procenty hlasů. Nejvyšší soud ale na začátku září výsledek zrušil. Volby prohlásil za netransparentní a obvinil volební komisi z protiprávního jednání.

Hlavní Kenyattův vyzyvatel a bývalý levicový premiér Odinga ze čtvrtečního klání odstoupil, protože se neuskutečnily jím požadované personální změny ve volební komisi. Přesto pro něj Keňané mohli hlasovat, neboť podle volební komise nedodal dokumenty pro oficiální stažení své kandidatury. Dalších šest kandidátů podle pozorovatelů nemá šanci Kenyattu porazit.

Násilí policie při protestech opozice

Volby na několika místech doprovázely střety mezi policií a příznivci opozice. Média dosud informovala o třech zabitých demonstrantech. Ve čtyřech okresech na západě země hlasování kvůli nepokojům neproběhlo a lidé přijdou k urnám až v sobotu. Opatření se týká čtyř ze 47 keňských okresů, přičemž všechny jsou na západě země, kde má podporu opozice. Ve zbytku země proběhly podle policejního velitele Josepha Boineta volby pokojně, přestože účast byla nižší než 8. srpna.

Volby v Keni provází násilí. Volby v Keni provází násilí. | Reuters

Stoupenci opozice se neřídili Odingovou výzvou, aby volby bojkotovali nenásilně, a v Keni propukly nepokoje, a to ve dvou chudinských čtvrtích metropole Nairobi a v západokeňském Kisumu, kde zůstala zavřena většina volebních místností. Místní volební činitel řekl agentuře Reuters, že do zdejších 190 místností nebyla doručena jediná urna. Reportérka deníku The New York Times pak na Twitter nahrála fotku z volební místnosti ve čtvrti Kibera v hlavním městě, kde byl po devíti hodinách hlasování pouze jeden hlasovací lístek.

Výtržnosti způsobili zejména mladí Keňané, kteří místy zapalovali barikády a házeli kameny, příslušníci bezpečnostních složek použili vodní děla a slzný plyn. V Kisumu pořádkové síly postřelily čtyři protestující přívržence opozice, z nichž jeden později zraněním podlehl. Další mladý muž byl zastřelen při nepokojích v chudinské čtvrti Mathare v Nairobi a třetí oběť zemřela při střetech s policií v Homa Bay na západě Keni.

Volby byly málem zrušené

Ústavní soud mohl ve středu volby zrušit, avšak na jednání o stížnostech proti jejich konání se nedostavil potřebný počet soudců. Vrchní soud ale rozhodl, že jmenování volebních úředníků na úrovni volebních okrsků bylo nelegální. Pochybnosti o regulérnosti hlasování nedávno vyjádřil i šéf ústřední volební komise Wafula Chebukati.

Dočká se Keňa i třetích prezidentských voleb?

Na začátku září anuloval nejvyšší soud v zemi výsledek srpnových voleb, po kterých byl vítězem vyhlášen Kenyatta s více než 54 procenty hlasů. Soud prohlásil, že volby byly netransparentní a jejich výsledek neověřitelný, a obvinil volební komisi z jednání v rozporu s ústavou a platnými zákony.

Tento scénář se přitom může opakovat i v následujících týdnech. Soudci se už nechali slyšet, že pokud opět shledají v práci volební komise nesrovnalosti, vrátí dění v zemi na úplný začátek volební kampaně.

Dále by se tak protáhlo období politické nejistoty, které polarizovalo společnost a zpomalilo ekonomiku v dříve poměrně stabilní a prosperující Keni. Volební kampaň mimo jiné odkryla přetrvávající etnické trhliny v keňské populaci, přičemž Uhuru Kenyatty je považován za kandidáta největšího etnika Kikujů, zatímco Raila Odinga má být hlasem etnika Luo, z něhož dosud žádná hlava státu nevzešla.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi