Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Na letech do USA přitvrdí kontroly. Spustí je Lufthansa, Air France i Emirates

Autor: ČTK, var - 
25. října 2017
20:50

Od čtvrtka začne několik leteckých společností včetně francouzské Air France a německé Lufthansy s přísnějšími kontrolami na letech do Spojených států, další společnosti se připojí postupně. Ve středu o tom informovala agentura AP. Cílem opatření je podle amerického Úřadu pro bezpečnost v dopravě (TSA) to, že důkladnějšími prověrkami budou muset projít všichni pasažéři mířící do USA, a to i včetně Američanů.

„Bezpečnostní opatření se bude týkat všech osob, mezinárodních cestujících i občanů USA, kteří cestují do Spojených států,“ řekla mluvčí TSA Lisa Farbsteinová s tím, že kontroly budou prováděny na tom letišti, ze kterého pasažér do USA jako poslední odletí. Pokud tedy do USA letí s přestupem, kontroly podstoupí při přestupu.

„Nová opatření ovlivní všechny lety z letišť, které slouží jako poslední přestupový uzel při letu do Spojených států,“ vysvětlila. Součástí nové procedury jsou bezpečnostní pohovory, které provedou zaměstnanci aerolinek. Reuters uvedl, že do USA denně z 280 letišť ve 105 zemích létá na 2000 komerčních spojů, na jejichž palubách je 325 tisíc cestujících.

AP poznamenala, že opatření přichází poté, co administrativa prezidenta Donalda Trumpa uvažovala o zákazu notebooků na palubě letadel. Toto omezení nakonec USA z důvodu teroristické hrozby vyhlásily pro několik leteckých společností především na Blízkém východě.

Jako první s bezpečnostními pohovory začnou již od čtvrtka aerolinky Air France, Cathay Pacific, EgyptAir, Emirates a Lufthansa. Společnost Royal Jordanian sdělila, že se chystá připojit v polovině ledna. Air France začne provádět pohovory nejdříve na pařížském letišti Orly a o týden později 2. listopadu opatření rozšíří i na další pařížské letiště Charlese de Gaulla.

Francouzská letecká společnost také sdělila, že nová bezpečnostní kontrola bude mít podobu dotazníku. Emirates v prohlášení hovoří o předběžných bezpečnostních pohovorech na přepážkách, na které pak navážou již nyní zavedené kontrolní opatření u nástupní brány do letadla. EgyptAir uvedl, že vedle pohovorů budou součástí opatření také důkladnější prohlídky zavazadel i cestujících. Lufthansa pak k současným kontrolám elektronických přístrojů chce přidat pohovory. 

hanka666 ( 25. října 2017 22:19 )

V USA jsem byla, když bylo ještě bezpečno. Ale ted už bych měla strach i po prohlídkách. Jeden nikdy neví. A velký strach bych měla také na záoceánské lodi. To se nedá uhlídat a při představě, že tam nějaké pako odpálí bombu uprostřed oceánu. Brrrrrrrr

istyl ( 25. října 2017 21:35 )

dobrovolne se vzdavam sveho viza a je mi zcela jedno, jak a koho budete sikanovat pri ceste k vam...ze jedu za detmi vite z viza, ze nejedu nikam jinam, vite z viza...ale nechci byt sikanovan, tak ja tam nemusim...

Zobrazit celou diskusi