Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 10°C

Německý prezident navštívil Putina. Volá po těsnější vazbě Berlína s Moskvou

Autor: ČTK, mah - 
25. října 2017
22:15

Německý prezident Frank-Walter Steinmeier zavítal ve středu do Moskvy. Po schůzce s ruským prezidentem Vladimirem Putinem následně volal po zlepšení vztahů mezi oběma zeměmi. Berlín i Kreml se podle něj nesoustředí na řešení vzájemných sporů.

Jedná se o první návštěvu německého prezidenta v Rusku od roku 2010. Vztahy mezi Německem a Ruskem zůstávají napjaté kvůli ruské anexi Krymu z roku 2014 a boji proruských separatistů na východě Ukrajiny, které podle Západu Rusko podporuje. Německo rovněž obviňuje Rusko, že se vměšuje do jeho vnitřní politiky, což Moskva popírá.

Je důležité, abychom jako prezidenti využili této příležitosti a pokračovali v dialogu ve snaze zlepšit naše dvoustranné vztahy, z jejichž stavu nemůžeme být šťastní,“ řekl Steinmeier Putinovi na úvod jednání.

Konec sporu a překonané odcizení?

„Jsem přesvědčen, že musíme překonat odcizení, které v posledních letech vzniklo mezi našimi zeměmi. Obě strany se musejí snažit najít dlouhodobá řešení existujících krizí,“ dodal.

Sociální demokrat Steinmeier, který v minulosti působil jako ministr zahraničí, opakovaně vyzývá k intenzivnějšímu dialogu s Moskvou. Jeho strana, která po čtyřech letech v koaliční vládě s konzervativci kancléřky Angely Merkelové míří do opozice, si přeje postupné zmírňování sankcí EU uvalených na Rusko v souvislosti s jeho rolí na Ukrajině, uvedla agentura Reuters.

Putin přivítal první návštěvu německého prezidenta v Rusku po sedmi letech. „Doufám, že vaše návštěva podpoří rozvoj bilaterálních vztahů a pomůže posílit vztahy mezi našimi vládami,“ podotkl.

Jak uvedla agentura DPA, Steinmeierova cesta do Moskvy byla od počátku prezentována jako krátká pracovní návštěva, nikoli jako státní návštěva. Důvodem bylo oficiálně vrácení moskevské katedrály svatého Petra a Pavla evangelicko-luteránské církvi.

gabreta ( 26. října 2017 12:56 )

Oni jsou Němci jen v perdeli Jemerický. Naši političtí patolízalové, jsou zaražený totiž ve všech západních!! Za bolševika se říkávalo, že "Když se v Rusku uprdnou, tak my se hned musíme pos*rat". Dneska to se západem platí dvojnásob!!!

jarda304 ( 26. října 2017 04:44 )

Helemese, další Putinuv agent a dolejzá ! Kalousku, Putno, Hermane. ...

Zobrazit celou diskusi