Kdo a kdy platí za nemoc

  • první tři dny nemoci, ve kterých měl pracovat, nedostane marod od nikoho nic
  • po třech »bezplatných« dnech platí až do 14. dne náhradu mzdy zaměstnavatel. Zaplatí ale jen za pracovní dny a placené svátky.
  • od 15. dne nemoci platí nemocnému za každý promaroděný den (včetně víkendu i svátku) okresní správy sociálního zabezpečení (OSSZ). Maximálně ale po dobu 380 dní.

6 nejdůležitějších věcí o „nemocenské“

  1. O pracovní neschopnosti rozhoduje ošetřující lékař, který vystaví neschopenku. Může ji napsat i zpětně, ale jen tři kalendářní dny zpět.
  2. V lékařově kompetenci je i vypsání tzv. vycházek, které ale nesmí přesáhnout 6 hodin denně. Může je povolit jen mezi 7. a 19. hodinou, buď najednou, nebo po částech.
  3. Kolik peněz nemocný za stonání dostane, záleží na jeho průměrném denním výdělku, který se ale tzv. redukuje na 60 % denního vyměřovacího základu.
  4. Maximální částka, kterou může nemocný dostat, je 933 korun za den.
  5. Na peníze v případě nemoci nemají nárok nezaměstnaní (kromě těch, kteří jsou v ochranné lhůtě). Nemocenské snížené na polovinu pak dostanou zaměstnanci, kteří si úraz sami zavinili třeba ve rvačce nebo v opilosti či pod vlivem omamných látek.
  6. Zatímco zaměstnavatel posílá peníze za nemoc v termínu výplaty, OSSZ začíná peníze vyplácet až po dodání všech podkladů od zaměstnavatele. Nejpozději by to ale mělo být do jednoho měsíce od data, kdy je zaměstnavatel správně vyplněné odevzdal.

Kolik peněz dostanete za prostonaný den
Autor: Blesk

Během nemoci může dorazit kontrola

Zkontrolovat, zda nemocný opravdu marodí, může v prvních 14 dnech pracovník pověřený zaměstnavatelem i zaměstnanec OSSZ, ten pak dále kdykoliv v průběhu celé »neschopenky«. Dorazí na adresu udanou na neschopence a přijít můžou prakticky kdykoli, dokonce i během první tří »bezplatných« dní.

Nemocný musí kontrole otevřít a umožnit ji tím, že bude mít funkční a označený zvonek. A pozor! Za nepřítomnost hrozí vážné problémy – od snížení nemocenských dávek až po vyhazov z práce.

Potřebujete poradit v otázkách kolem nemocenské? Volejte našeho odborníka v úterý mezi 10 a 12 hodinou. Otázky zodpoví Vít Hulec z ČSSZ. Tel.: 225 977 104.

SEZNAM VŠECH ODBORNÍKŮ NA TELEFONU S PŘÍSLUŠNÝMI TELEFONNÍMI ČÍSLY NAJDETE ZDE>>>