Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Babiš marně „lámal“ Starosty. V Průhonicích byl komunista Filip i Švejnar

Autor: Jakub Veinlich, ČTK - 
22. října 2017
15:10

Andrej Babiš, lídr vítězného hnutí ANO, začal v neděli ráno maraton povolebních jednání. Jako první za ním přijel do Průhonic předseda KSČM Vojtěch Filip. Objevila se tu ale i jiná překvapivá tvář, ekonom Jan Švejnar, někdejší neúspěšný kandidát na prezidenta. Odpoledne dorazil na schůzku šéf Starostů Petr Gazdík, kterého Babiš prý přemlouval ke koaliční spolupráci, ale neuspěl. Schůzka se konala ve Sněmovně, protože Gazdík odmítl přijet do za Babišem za Prahu. 

„Já myslím, že je to jednání o uspořádání Poslanecké sněmovny, takže je lepší vést tyto schůzky na půdě Poslanecké sněmovny,“ řekl Gazdík Blesk.cz k důvodům, proč odmítl dorazit za Babišem, kterého chce prezident Miloš Zeman jmenovat premiérem do Průhonic. 

Při vytváření vládní koalice si může Babiš odšktrnou další stranu, která s ním nechce spolupracovat. Hnutí STAN tuto nabídku podle Gazdíka odmílo. 

„Sdělili jsem hnutí ANO, že dodržíme náš volební slib, že do koalice s hnutí ANO, komunisty a SPD nepůjdeme,“

Schůzka se podle Gazdíka skutečně ale točila především okolo fungování poslanecké sněmovny. Gazdík i Babiš a jeho kolegové se shodli, že se bude zřejmě muset změnit jednací řád Sněmovny, protože její fungování není nastavené na zvolení devíti subjektů. Takový počet stran se nikdy do Sněmovny ještě nedostal. 

Starostové budou mít ve sněmonvě nejmenší poslanecký klubu. Mandát získalo jen šest jejích členů. I proto si prý hnutí nebude od sebe nárokovat křeslo místopředsedy Sněmovny. Chtějí ale vedení výboru. 

 „Samozřejmě, jako starostové bychom měli zájem o předsednictví ve výboru Pro veřejnou správu a regionální rozvoj,“ odpověděl prý Gazdík na dotaz zástupců ANO jakému výboru by chtěli předsedat. 

Za ANO je ve vyjednávacím týmu také místopředseda hnutí Jaroslav Faltýnek a dosavadní místopředseda Poslanecké sněmovny Radek Vondráček. První jednání se vedou právě o obsazení postů ve Sněmovně. 

Podle Filipa šlo ráno jen o první informativní jednání. Schůzka se točila především o uspořádání Poslanecké sněmovny, uvedl šéf komunistů. To je přitom pro vznik jakékoliv vládní koalice klíčové.

„Šlo pouze o informativní schůzku s tím, že ANO představilo své priority, my také. Ke schodě nedošlo a pokračování bude až po ustanovení klubu,“ řekl po schůzce s šéfem ANO Blesk.cz Filip.

„Nečekejte, že z těch schůzek bude něco zásadního. My chceme jednat s každým, kdo s námi bude chtít jednat, uvidíme, jak se to bude postupně vyvíjet,“ řekl novinářům Babiš. Šéf ANO se sešel také s ekonomem Švejnarem, schůzka neměla podle Babiše s volbami nic společného. Mluvili o školství a o vědě a výzkumu.

Poslanecký klub KSČM se má sejít v úterý v sídle strany. Podle informací Blesk.cz se ve 14 hodin chystají za Babišem také zástupci hnutí Starostové a nezávislí. Večer pak mají dorazit také zástupci ČSSD.

Ve vyjednávacím týmu má být úřadující předseda strany Milan Chovanec, volební lídr strany Lubomír Zaorálek a mluví se také o předsedovi Poslanecké sněmovny Janu Hamáčkovi.

Babiš v sobotu řekl, že textovou zprávou gratuloval všem lídrům stran, které se dostaly do Sněmovny, a vyzval je k neformálním jednáním o uspořádání dolní komory.

Termín schůzky s vyjednávači ANO prý zatím nemají určený občanští demokraté, kteří skončili ve volbách na druhém místě.

„Pozvání na vyjednávání o uspořádání Sněmovny pan předseda (Petr Fiala) obdržel. Termín zatím nebyl dohodnut,“ řekla Blesk.cz mluvčí ODS Jana Havelková.

Kalousek do Průhonic nepojede

Šéf TOP 09 Miroslav Kalousek řekl, že Babišovu textovou zprávu dostal. „Já říkal, že se termínu přizpůsobím, ale že nemusíme pospíchat, protože naše pozice jsou neměnné. Teď slyším, že se schůzky už konají v Průhonicích. Tam nepojedu v žádném případě, jsem ochoten se sejít v Poslanecké sněmovně, ne v Průhonicích,“ uvedl Kalousek, který dlouhodobě vylučuje spolupráci s ANO.

Piráti mají na odpoledne naplánovanou schůzku, kde by měl vzniknout vyjednávací tým a domluvit se strategie pro další jednání, poté uspořádají tiskovou konferenci.

Švejnar u Babiše řešil školství

V Průhonicích se dopoledne navíc objevil bývalý prezidentský kandidát – ekonom Jan Švejnar. Těsně před volbami přitom nepřímo podpořil Andreje Babiše. Serveru Info.cz řekl, že „jít do vlády s Babišem může být v zájmu Česka“.  Na dotaz Blesk.cz proč přijel do Průhonic  Švejnar odpověděl, že šlo o dlouho plánovanou schůzku. 

„Schůzka byla domluvená dlouho před volbami a jednalo se o standardní diskusi o hospodářské politice,“ uvedl Švejnar pro Blesk.cz s tím, že o další spolupráci s hnutím ANO a Andrejem Babišem ani v případné vládě ani v prezidentské volbě neuvažuje. „ Od zítřka mám přednášky v Ljubljani,“ nastínil své další plány Švejnar.

CELKOVÉ VÝSLEDKY VOLEB 2017 NAJDETE NA BLESK.CZ ZDE

DŮLEŽITÉ INFORMACE O VOLBÁCH 2017 NAJDETE ZDE

Vše o parlamentních volbách 2017 čtěte zde

Rozbory volební situace a autorské komentáře čtete na Reflex.cz

Doporučujeme
moiaza ( 22. října 2017 21:53 )

Víte proč má ČSSD tak málo hlasů? Protože má Sobotku. Docela legrace je poslouchat ty žvásty pidistran, které se do vlády dostaly s odřenýma ušima. Chovají se, jakoby ony vyhrály volby. Zfetování piráti slaví, protože se do sněmovny dostali poprvé a zároveň naposled. Až lid pozná co to je za banda hlupáků, nikdy je už nezvolí.

defakto ( 22. října 2017 20:55 )

... Babiš nikoho nelámal , akorát pozval zástupce stran které se dostali do parlamentu na pohovor o případné vzájemné spolupráci a už vůbec né do Průhonic. Novináři dál pokračují ve lžích a v dehonestaci Babiše a jeho strany . Někteří lídři stran , které se dostali s odřenými ušima do parlamentu se chovají téměř jako vítězi voleb , kladou si různe podmínky , těm vůbec nejde o hladké fungování státu , právě naopak budou Babišovi házet klacky pod nohy a dělat všechno pro to , aby mu to co nejvíc stížili.

najka ( 22. října 2017 17:53 )

......každý má plnou hubu demokracie, ale jen když je to podle jeho představ!!! Takže, vy nespokojení, sklapněte a respektujte výsledky voleb! A ti h ajzlové, co sabotují sestavení vlády a nechtějí s Babišem spolupracovat, nechť s hrdostí odstoupí!!! Jim nejde o nás, o občany, ale jen o sebe!!! Mnozí lidé musí být zaměstnáni pod takovými kretény, že jim nic jiného nezbývá, aby uživili své rodiny!

MajkaB ( 22. října 2017 17:37 )

https://jansvejnar.cz/publikace/#publikace ... aneb, jak rychle a důsledně nechat rozkrást Československo

MajkaB ( 22. října 2017 17:31 )

Vždy, když vidím, že se do něčeho motá Švejnar, tak zpozorním - od tohoto člověka, který dávno před sametem vymyslel pro Klause kupónovou privatizaci, nečekám pro naši republiku nic dobrého

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa