Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C

Případ rodičky, pod kterou začalo při císaři hořet: To se stává, říká primář

Podle primáře není hořící podložka při operaci až taková rarita.
Podle primáře není hořící podložka při operaci až taková rarita.  (Autor: Koláž blesk.cz)
Autor: aba - 
20. října 2017
18:30

Chvíle hrůzy si při porodu zažila Slovenka Marta. Té se narození prvního děťátka změnilo v noční můru poté, co pod ní začalo přímo na sále porodnice v Trebišově hořet. Podle primáře se ale nejedná o nic neobvyklého!

Osmadvacetiletá Marta to neměla v životě lehké. Jen pár měsíců před porodem ovdověla, když její manžel zemřel na zástavu srdce v šestatřiceti letech. Děťátko jí mělo pomoci na všechno špatné zapomenout, místo nejkrásnější chvíle v životě ji ale čekal horor, který popisuje Martina maminka Daniela, která byla u porodu, protože je sama dětská lékařka.

„Dcera rodila císařským řezem. Dostala však jenom spinální anestezii. A právě to bylo štěstí, že nebyla uspaná úplně. Nedokážu si ani představit, co by se stalo, kdyby nevnímala dění okolo sebe,“ řekla vyděšená žena pro server Pluska.sk.

„Dcerka v jednom momentě vykřikla: Pálí, pálí! Všimla jsem si, když jí sestřičky zvedly hlavu, že se podložka pod ní vznítila,“ vypráví Daniela. „Martuška utrpěla popáleniny třetího stupně na třiceti procentech těla. Nejvíc to odnesla levá noha od kolene po zadek, ale popáleniny má i na přední straně od zadku přes krk až po hlavu,“ popisuje hrůzy, které její dceru potkaly.

Martu převezli ve čtvrtek na specializované popáleninové oddělení v nemocnici v Šaci. Novorozené dítě pak krátce po porodu do Košic kvůli problémům s dýcháním, které mělo podle lékařů kvůli předčasnému porodu. Daniela je ale přesvědčená, že to mohlo být kvůli zplodinám z hoření.

Primář Gynekologicko-porodnické kliniky v Šaci Erik Dosedla ale tvrdí, že tento případ není až tak neobvyklý. „Tyto případy se stávají ve světě, nejsou úplnou raritou,“ řekl pro TV Markíza. Podle něj má souvislost dezinfekce s obsahem alkoholu nebo jiné hořlaviny, která se na sále používá, a elektřina. „Pokud chceme zastavit krvácení, tak používáme elektrický skalpel, pak vzniká riziko vznícení,“ vysvětluje Dosedla.

Nemocnice případ vyšetřuje a ve spolupráci s výrobcem elektroinstalace i dezinfekce se snaží přijít na důvody vznícení.

Video: Přirozený císařský řez

Video  Přirozený císařský řez  - Maminka.cz, Supermamy.cz/Facebook
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání