Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

„I Češi znají ruské tanky.“ Babiš s komunisty by sankce proti Rusku ale zrušil

Autor: simao - 
21. října 2017
06:15

Miloš Zeman ve Štrasburku mluvil o tom, že u protiruských sankcích nevyhrává nikdo. Podle Andreje Babiše (ANO) jsou k ničemu, našel zde přitom vedle lithia další společné téma s komunisty. Slyšet je ale i druhý tábor, podle kterého jsou sankce užitečné. Patří do něj třeba Karel Schwarzenebrg (TOP 09). I u nás známe ruské tanky a okupaci, sankce proti Putinovu režimu nevznikly jen tak, přidává se Ondřej Benešík (KDU-ČSL), šéf sněmovního Výboru pro evropské záležitosti.

Podle šéfa ANO Andreje Babiše jsou sankce proti Putinovu Rusku „k ničemu“, uvedly Hospodářské noviny. „Sankce však nepřinutily Rusko, aby Krym opustilo. A minské dohody nefungují. Je otázka, co s tím dál,“ zmínil Babiš. Uznává však, že se Rusko zachovalo jako agresor. Což je podle zastánců sankcí zásadní otázka.

Babišova shoda s KSČM. Jako u lithia

Stejně jako v případě obav o zásoby lithia pod Cínovcem, které by na základě memoranda mohla těžit australská firma, se Babiš v otázce protiruských sankcí shodl s KSČM. Že sankce proti Rusku jsou „k ničemu“ a nikoli „k něčemu“, s tím totiž souhlasí i europoslankyně Kateřina Konečná.

„My jako KSČM dlouhodobě tvrdíme, že ty sankce jsou k ničemu,“ řekla Blesk.cz politička z Bruselu. „Není to přitom pozitivum ani pro EU, ani pro Česko. Jsou totiž k tomu, že si Rusové poměrně zajímavě vystavěli celou novou zemědělskou politiku jenom proto, že jsme je k tomu sankcemi donutili,“ podotkla Konečná. Pozitiva na sankcích nevidí a varuje před tím, že se nyní není ani při případném zrušení sankcí kam vracet.

Schwarzenberg: Babiš se vybarvil do červena

Shody mezi Babišem a komunisty si všiml i exministr zahraničí a čestný předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg. Podle něj se „vybarvil do červena“. „Andrej Babiš by dle mého očekávání nejraději zrušil sankce proti putinovskému Rusku. Jeho hlavní argument je, že sankce nefungují. Sankce ale fungují a je to jedna z mála možností, jak se efektivně postavit agresorovi, který napadá své okolí a ohrožuje naši bezpečnost tak jako Vladimir Putin,“ upozornil Schwarzenberg ve svém komentáři.

Čestný šéf TOP 09 varoval před tím, že u velkého a stále poměrně silného Ruska potřebují sankce svůj čas. „Při mírných sankcích, které Evropa a Spojené státy na Rusko uvalily, je samozřejmě Ruská federace schopná se s tím po nějaký čas vyrovnávat. Ale ne věčně,“ podotkl kníže a sankce přirovnal k běhu na dlouhou trať. „Při léčbě rakoviny taky nemůžeme posuzovat výsledek léčby po prvním ozařování,“ dodal.

Zeman proti sankcím: Ať cestují podnikatelé i studenti

K tomu, aby se před volbami rozvířila otázka protiruských sankcí, přispěl nemalou měrou i prezident Miloš Zeman, Schwarzenbergův sok ze zatím jediné přímé volby hlavy státu.

Zeman kritizoval sankce na Radě Evropy, kde si připsal i kontroverzní výrok o možném finančním či jiném vypořádání Rusů s Ukrajinci za zabraný Krym. „Tohle není strategie, kde vyhrávají všichni, naopak je to strategie, kde prohrávají všichni,“ uvedl k sankcím a varoval před tím, že je Evropa kontinentem, který je rozdělený různými hranicemi. „A jedna z těch hranic je mezi Ruskem a zbytkem Evropy,“ podotkl prezident.

Sankce, které k tomu dle Zemana neblaze přispívají, se však týkají nejen Ruska samotného, ale i konkrétních Rusů. „Potřebujeme si vyměňovat studenty, potřebujeme, aby cestovali turisti, politici, podnikatelé, a tak dále, a tak dále, protože pouze tímto způsobem můžeme změnit politiku. Můžeme změnit politiku zemí, které chápeme jako nedemokratické nebo prodemokratické,“ zmínil.

Právě český prezident v minulosti v Praze přivítal například bývalého šéfa ruských železnic a oligarchu Vladimira Jakunina, za ekonomického poradce má českého „pana Lukoila“ Martina Nejedlého. A ještě na podzim se chystá do ruského Soči, kam by se měla vydat rekordní česká podnikatelská výprava, která se tentokrát nevejde do jednoho, ale patrně hned tří letadel.

Konečná: Sankce se obcházejí

Podle europoslankyně Konečné „sankce určitě škodí“. Za příklad uvádí ochromený vývoz českého mléka a mléčných produktů do Ruska. „Je to samozřejmě i o tom, že Rusové jsou a měli by být naším obchodním partnerem a ve chvíli, kdy nám někdo z druhé strany Evropy diktuje, že to není ono a že bychom neměli, tak si nemyslím, že je to správné,“ podotkla.

Navíc podle ní mocnosti sankce stejně obchází. „Můžete se podívat, jakým způsobem se do Ruska dostávají Němci, jak to obchází přes třetí země apod. Pak se ale ptám, proč my máme trpět a někdo jiný si to stejně udělá po svém, ať sankce jsou, a nebo nejsou?“ dodala pro Blesk.cz.

Benešík: Rusko se chová agresivně, míč je na straně Putina

Zastáncem současných sankcí je oproti tomu i šéf Výboru pro evropské záležitosti Ondřej Benešík(KDU-ČSL). Podle něj sankce smysl mají. Odporu části českých politiků se však nediví. „Miloš Zeman je evidentně kamarád pana Putina. A co se týče pana Babiše, tak on je podnikatel. A je otázka, co je v zájmu státu a co je zájem Agrofertu. U něho se to překrývá. U běžného občana by se to překrývat nemělo,“ řekl Blesk.cz.   

Podle informací Benešíka jsou sankce „rozhodně účinné“. „Možná ten účinek nevidíme tak rychle a čistě, ale určitě účinné jsou. To, že i Putinův režim tlačí různými pokoutnými způsoby na zrušení, tak je vidět, že to padá na úrodnou půdu,“ míní lidovec.

„Jedná se přitom o to, že sankce byly vyvolané jednáním a činy Vladimira Putina, to nebylo jen tak, že si někdo vymyslel: Budeme trestat Ruskou federaci. Je to jeden z mála nástrojů, jak Vladimiru Putinovi říct, že se nám nelíbí to, co dělá. Chápu, že to může mít negativní dopad i na některé české firmy, což mě samozřejmě mrzí, ale v celkovém kontextu – co máme jiného dělat?“ ptá se Benešík.

Podle Benešíka má EU sankce jako jeden z hlavních nástrojů, jak ukázat svůj nesouhlas. A to i s anexemi, ruskými tanky, agresivním chováním vůči sousedům, včetně států EU v Pobaltí apod. Přidává však i český rozměr.

„V Česku máme velmi neblahé zkušenosti se sovětským Ruskem. I já ještě vzpomínám, jak se tu proháněli ruští vojáci a jaké napáchali škody. Putin však nostalgicky vzpomíná a říká, největší problém byl rozpad SSSR a sovětského impéria, kde jsme byli jako poddaní, jako okupovaný stát. Já ale v ČR nechci pro naše občany ruskou životní úroveň, já pro ně chci životní úroveň, která je v Německu a Rakousku. Pokud je někomu po tom smutno, potom je mi smutno z těchto lidí,“ vzkázal Benešík.

Míč je proto podle něj nyní na straně Ruské federace. „Ať Putin přestane ohrožovat své sousedy a potažmo nás, potom se o tom můžeme bavit,“ dodal.

Nezadat ( 23. října 2017 14:53 )

To je život,mojí rodiče vítala ruské tanky v 1945 když zakroutili krkem těm sviiním germánským,já na ně v 1968 házel zápalné láhve a jak to vypadá,tak mé děti opět budou vítat ruské tanky po znovu osvobození od těch sviiní z Bruselu co v čele opět z germánama nás chce násilně obsadit slimákama a negrama.

tgbg ( 23. října 2017 09:58 )

Komunističtí gauneři chtějí rušit sankce? Vždyť pořád mluví, jak jsou neúčinné.A to jako ruský fašistický okupant si zabere jaký stát si zamane? Rusák už je na dně a žere trávu.

salto ( 23. října 2017 08:32 )

Jak to vlastně bylo s tím Krymem? Po Ii. sv. válce jej Ukrajině věnoval jakýsi N.S. Chruščov (shodou okolností taky Ukrajinec). Obyvatelé Krymu nechtěli být pod banderovskou vládou Uk a v referendu rozhodli kam chtějí patřit dává smysl. A jak to bylo v bývalé Jugošce a naopak, jak to vlastně myslí Katalánci? Sakra, to je otázek, co...

agfor ( 21. října 2017 12:45 )

Samozřejmě, že Češi znají ruské tanky. V roce 1968 jich po našich silnicích jezdilo nepříjemně mnoho.

Deneček ( 21. října 2017 11:17 )

Nedivím se,že by zrušil sankce,aspoň by tam mohl vyvážet své "kvalitní" výrobky,které ani pes nežere,ale jinak má pravdu,i diskutující Blesku jsou pro zrušení sankcí vůči Rusku.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa